Din cuprinsul articolului
Cristian Mărgărit, nutriționist, a explicat de ce lactatele sunt cele mai bune primăvara și cum ar trebui să arate cumpărăturile în această perioadă în care trebuie să profităm de toate legumele și frunzele de sezon.
„Carnea la garniță, dacă mai avem, o scoatem, că e păcat de ea, dar o facem frumos la cuptor, se scurge grăsimea, rămâne o carne mai curată și merge mâncată, nu e o problemă foarte mare, mai ales că mai avem și zile mai friguroase încă, nu sunt călduri așa mari încât să spui că grăsimea de porc îți face rău”, a spus el.
„E foarte important să profităm de toate legumele și frunzele de sezon, este extrem, extrem de important, pentru că se vine după o perioadă foarte dură, în care s-a mâncat mult și ouă și de toate și e mai bine să o lăsăm mai moale cu restul.
Cel mai ușor să o lăsăm cu carnea grasă, ne îndreptăm către pește.
Acum, lactatele sunt cele mai bune! De ce? Pentru că au fătat oile, vacile, caprele, iarba de primăvară este foarte grasă, foarte proaspătă și acum e momentul când lactatele sunt cele mai bune din punct de vedere nutritiv.
Pe măsură ce înaintăm în an și se usucă și iarba și se înțarcă și mieii și vițeii nu mai sunt atât de bogate nutritiv.
Deci să mâncăm iaurt, urdă, brânză slabă… sunt toate potrivite pentru acest sezon”, a mai spus nutriționistul, la Antena 1.
„Ca pentru orice aliment, trebuie să-l testezi și să vezi cum te simți. Dacă-ți face rău îl elimini, dacă-ți face bine îl păstrezi.
Cum evaluăm acest lucru? Prin digestie! Dacă te balonezi, ai constipație atunci trebuie să eviți acel aliment și energia pe care o ai. Apoi, e important și cât de bine îți poți controla apetitul. Dacă mănânci într-un anumit fel și ți-e foame continuu și mai ales dacă nu ai nici energie, înseamnă că ceva e greșit.
Dacă ai energie de la un anumit aliment și te și satură foarte bine, înseamnă că lucrurile funcționează, că alimentul acela e potrivit pentru tine. Tu ești cel care evaluează alimentele asupra sănătății tale”, a mai spus Cristian Mărgărit.
Mai mult decât atât, nutriționistul a mai spus că „dieta de primăvară ar trebui să fie predominant vegetală, inclusiv pentru sportivi, iar proporția între proteina vegetală și cea animală să pornească de la jumătate – jumătate. De acolo, vezi cum te simți și unde vrei să ajungi. Este o perioadă când putem pune accentul pe vegetale”.
„Pătrunjelul e miraculos, el trebuie să fie pe lista noastră de cumpărături. Și tot ce înseamnă verde și mic: ceapa verde, usturoi verde. Acele tulpini mici au o cantitate enormă de enzime, cu efect antioxidant, efect anti-inflamator și dau energie, reduc oboseala. Deci tot ce înseamnă plăntuță mică, spanacul, frunzele mai mici…. toate acestea sunt deosebit de importante și sănătoase:
– dau energie
– curăță organismul
– elimină inflamația.
Pe măsură ce planta se maturizează nu mai are aceleași calități. Broccoli, de exemplu, dacă-l alegi, să fie cât mai mic.
E valabil și pentru fructele de pădure, cele mai mici și colorate sunt mai valoroase decât cele mari”, a dezvăluit el.
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…
În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…
La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…
Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…
Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…
Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…