Sari la conținut

Lactatele sunt cancerigene? Un nutriționist român explică

Nutriționistul Dina Artene a făcut o analiză a cărții denumite “Studiul China” în care explică dacă lactatele sunt sau nu cancerigene.

 Sunt proteinele din lapte cancerigene?

Celebra afirmatie a lui Campbell conform careia putem activa/ inactiva “cancerul” doar prin simpla scadere a aportului de cazeina (o proteina care se gasestein lactate) este un exemplu de diferenta intre ce spun studiile citate de el si ce spune el ca spun aceste studii:

Studiile demonstreaza ca aportul de cazeina:

  1. prelungeste supravietuirea – Engel si Copeland, 1952
  2. are efect antimutagen – Van Boekel si colab., 1993
  3. are activitate anticarcinogena atat in vitro cat si in vivo – Goeptar si colab., 1997
  4. stimuleaza sistemul imun – Parodi, 1998
  5. stimuleaza apoptoza celulelor maligne intestinale – Perego si colab., 2012

Iar alte proteine din lapte:

 

  1. ofera protectie anticarcinogena in cazul expunerii la carcinogeni – McIntosh si colab., 1995
  2. stimuleaza sistemul imun – Meisel si FitzGerald, 2003
  3. inhiba cresterea celulelor maligne – Meisel, 200
  4. au efect antimutagen – Parodi, 2007
  5. inhiba angiogeneza – Tung si colab., 2013
  6. sustin eficienta tratamentului si vindecarea pacientului cu cancer – Chen si colab., 2014 
  7. imbunatatesc prognosticul pacientilor cu cancer avansat (grad III, IV) – Engelen si colab., 2015

2) Consumul zilnic de lapte sau produse lactate creste riscul de mortalitate in cazul pacientilor cu cancer?

 

  1. Consumul de iaurt si lapte batut poate conferi protectie impotriva cancerului de san – van’t Veer si colab., 1989
  2. Consumul de 6 portii de lactate pe zi nu este nociv pentru pacientii cu cancer rectal – Karagas si colab., 1998
  3. Consumul de lactate fermentate contribuie la pastrarea integritatii intestinale in timpul administrarii radioterapiei – Salminen si colab., 1998
  4. Consumul de lapte pe parcursul chimioterapiei cu paclitaxel creste eficienta tratamentului si scade incidenta efectele secundare – Sun si colab., 2011
  5. Consumul de lapte degresat si lactate nu creste riscul de mortalitate in cazul pacientilor cu diagnostic de cancer de prostata – Petterson si colab., 2012
  6. Consumul de lapte scade riscul de mortalitate in cazul pacientilor cu cancer de colon – Yang si colab., 2014
  7. Consumul de lapte si produse lactate scade riscul de mortalitate prin boli cardiovasculare, diabet si cancer – Elwood si colab., 2008
  8. Si in general contribuie la contracararea efectelor secundare tratamentului oncologic:

3) Consumul zilnic de lapte sau produse lactate creste riscul de cancer in cazul persoanelor sanatoase?

 

  1. Aportul moderat de lapte si produse lactate nu creste riscul de cancer – Davoodi, Esmaeili si Mortazavian, 2013
  2. Barbatii care consuma lapte frecvent au un risc de cancer de colon cu 60% mai mic decat cei care nu consumau lapte – Jing Ma si colab., 2001
  3. Un consum scazut de lactate fermentate este asociat cu un risc crescut de cancer pancreatic – De Mesquita si colab., 1991
  4. Consumul de peste doua portii de lactate este asociat cu un risc mai scazut de cancer mamar ER+ in cazul femeilor la menopauza – McCullough si colab., 2005
  5. Un aport crescut de lapte batut si iaurt poate scadea riscul de cancer de vezica urinara – Larsson si colab., 2008
  6. Consumul de lactate fermentate scade riscul de cancerului de ficat – Rayes, El-Naggar si Mehanna, 2008
  7. Consumul de lapte si produse lactate scade riscul de cancer colorectal – Aune si colab., 2012
  8. Consumul de lapte si produse lactate nu creste riscul de cancer pulmonar – Yu si colab., 2016
  9. Consumul de lapte si produse lactate este associat cu scaderea riscului de cancer de colon, cancer de vezica urinara, cancer gastric si cancer de san – Thorning si colab., 2016
  10. Meta-analiza realizata pe 22 studii de cohorta ce au analizat 1,566,940 persoane si 5 studii de caz ce au analizat 33,372 persoane din Asia pe o perioada de 10 ani demonstreaza ca un aport minim de peste 400 ml iaurt sau produse lactate/ zi este asociat cu un risc scazut de cancer de san – Zang si colab., 2015
  11. Meta-analiza realizata pe 10 studii populationale care analizeaza stilul de alimentatie a 534.536 persoane sustine ca aportul zilnic a minim 250 ml  lapte scade riscul de cancer colorectal – Cho si colab., 2004
  12. Meta-analiza realizata pe 52 de studii care analizeaza aportul de lactate din perspectiva continutului de grasimi, hormonilor de crestere, IGF-1 si estrogeni nu sustin asocierea dintre consumul de lactate si riscul de cancer de san – Parodi, 2013
  13. Meta-analiza realizata pe 45 de studii care analizeaza 26.769 cazuri nu sustine presupunerea epidemiologica conform careia aportul de lactate ar creste riscul de cancer de prostata – Huncharek, Muscat, Kupelnick, 2008
  14. Meta-analiza realizata pe 17 studii de caz si a 6 studii populationale analizand in total 3256 cazuri sustine ca aportul de lapte nu creste riscul de cancer gastric, consumul de lactate scazand acest risc – Guo si colab., 2015
  15. Meta-analiza realizata pe 19 studii care analizeaza consumul de lactate degresate, lactate integrale, iaurt si lactoza nu sustin vreo asociere intre aportul acestor alimente sau al lactozei in particular si riscul de cancer ovarian – Liu si colab., 2015
  16. Meta-analiza realizata pe 32 studii care analizeaza consumul de lapte, iaurt, lactate si branzeturi sustin ca aportul acestor alimente nu este asociat cu un risc crescut de cancer pulmonar – Yang si colab., 2016

Iata zeci de studii care sustin faptul ca lactatele nu sunt cancerigene pentru persoanele sanatoase si ca aportul de lapte si lactate scade riscul de mortalitate si sustine eficienta tratamentului oncologic. Continuarea pe artenediana.com.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel