Cristina Lica
Multe analize de sânge și ecografiile generale se fac gratuit, cu trimitere de la medicul de familie. Pentru tomografie și RMN e nevoie de bilet de la specialist. Unele investigații de înaltă performanță sunt disponibile doar la privat.
Ca să faceți gratuit de la un „simplu” test al glicemiei până la CT (tomografie), în primul rând trebuie să fiți asigurat, iar în al doilea rând, să aveți bilet de trimitere, pe care medicul îl eliberează doar dacă prezentați simptomele unei boli. Chiar și cu trimitere, sunt servicii pentru care trebuie să scoateți o diferență din buzunar sau altele ce nu sunt decontate deloc.
Vă prezentăm schema de decontare a celor mai frecvente investigații, precum și ponturi despre locurile în care le puteți efectua.
Tipuri de ecografii decontate
Dintre investigațiile imagistice, ecografiile sunt cele mai uzuale și inofensive. Medicii de familie pot scrie trimiteri doar pentru ecografia generală (abdomen plus pelvis). Dacă aveți nevoie de ecografie cardiacă, mamară, transvaginală sau țesuturi moi (noduli, glandă), trebuie indicația specialistului. Dacă vreți doar un control de rutină, trebuie să scoateți din buzunar în jur de 200 de lei pentru o ecografie generală, la o clinică privată, și tot atât pentru una mamară sau transvaginală.
Pentru gravide, o ecografie costă între 200 de lei și 400 de lei, iar investigarea cordului, 200 de lei. Dintre investigațiile iradiante, cele mai uzuale sunt radiografiile, recomandate în caz de infecții respiratorii, traumatisme cerebrale, fracturi etc. „Medicul de familie vă poate da trimitere doar pentru radiografii la coloană sau articulații. Pentru altele, doar specialistul”, explică medicul de familie Călin Ciubotaru.
Tomografie sau RMN?
Examenele de mare precizie CT se fac exclusiv cu trimitere de la specialist și pot diagnostica tumori, chisturi, anevrisme, hemoragii sau noduli. Pot fi efectuate gratuit în spitalele de stat, cu trimitere.
La privat, costurile pleacă (în funcție și de substanța de contrast) de la 300 de lei, pentru un CT abdominal și trec de 1.000 de lei, pentru unul complet. În spitalele cu contract cu Casa, beneficiați de reduceri între 30% și 50%, tot în baza trimiterii. O altă investigație amănunțită, RMN-ul (rezonanța magnetică nucleară), are avantajul că nu folosește radiații și este recomandat pentru vizualizarea leziunilor mici, milimetrice, a vaselor fine și a nervilor.
La stat se poate face gratuit, cu trimitere de la specialist, însă listele de așteptare sunt destul de mari. În privat, costurile variază între 400 și 2.000 de lei, dar la clinicile care au contract cu Casa plătiți la jumătate.
PET-ul bate CT-ul
Cea mai performantă tomografie este PET/CT, ce poate diagnostica de timpuriu leziunile canceroase de câțiva milimetri. Pentru decontarea acestui serviciu, e nevoie însă de aprobarea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.
Statul acoperă această investigație pentru diverse forme de cancer și noduli pulmonari, iar pe 2013 CNAS are prevăzut un buget de maximum 5.000 de investigații.
Cât vă costă analizele uzuale dacă nu sunteți bolnavi
Medicii de familie spun că de foarte multe ori pacienții vin și le cer bilete de trimitere pentru analize, fără să fie neapărat bolnavi. Ceea ce nu știu pacienții este că CNAS nu decontează niciun serviciu la cerere, fie și în scop preventiv. Analizele de sânge nu fac excepție. „Foarte multe dintre analizele de sânge sunt decontate, însă pentru a le prescrie trebuie să avem suspiciuni de boală sau contextul evoluției unei boli. De exemplu, putem recomanda hemoleucogramă dacă pacientul se simte slăbit și bănuim că la mijloc ar putea fi o anemie. Recomandăm analiza VSH dacă suspicionăm o infecție, analiza magneziului, dacă pacientul se confruntă cu crampe musculare, aritmii, analiza colesterolului și trigliceridele pentru cei cu obezitate, hipertensiune etc.”, explică medicul de familie Călin Ciubotaru.
Pe lângă analizele de sânge, sunt decontate și cele de urină, examenul de materii fecale, exudatul faringian și examenul secrețiilor vaginale. Fără trimitere de la medicul de familie, o hemoleucogramă costă 15-20 de lei, colesterolul total, trigliceridele, calcemia totală sau glicemia- 8-10 lei, VSH- 5 lei. Testele pentru depistarea hepatitelor B și C sunt decontate, cu trimitere de la medical infecționist, iar la privat, fără trimitere, costă 39, respectiv 59 de lei. Există și analize mai speciale care nu sunt decontate deloc: testele de alergii (50-70 de lei per alergen) sau markerii tumorali (50-650 de lei pentru o analiză specifică).
Cum vă pregătiți pentru analize
Prezentați-vă la laborator dimineața, între orele 7.00-9.00, perioada optimă pentru recoltarea produselor biologice. Există puține excepții de la această regulă, pe care mai mult ca sigur vi le va spune medicul (de exemplu, dozarea de cortizol după 18.00). Recoltarea sângelui se face dimineața, pe stomacul gol. Există unele analize (bilanțul lipidic) ce necesită o perioadă mai mare de „post” (peste 12 ore), inclusiv abstinență de la alcool de peste 72 de ore
examen de urină
Înainte de recoltarea urinei, faceți toaleta zonei genitale cu apă și săpun. Urinați o cantitate mica în toaletă (urina contaminată de bacteriile ce există în mod obișnuit în uretră) și, fără să opriți urinarea, colectați în recipientul steril primit de la laborator, fără să atingeți de zona genitală sau de alt obiect.
Exudat faringian
Înainte de exudatul faringian, evitați consumul de alimente și lichide și nu vă spălați pe dinți. Majoritatea pastelor conțin substanțe ce distrug flora microbiană faringiană și denaturează rezultatul. Dacă aceste reguli nu pot fi respectate, puteți face totuși exudatul la 3-4 ore de la ultima masă sau ultimul periaj dentar;
Ginecologie
Înainte cu 48 de ore de recoltarea secrețiilor vaginale, încetați orice contact sexual, tratamentele și irigațiile endovaginale.
În Germania mai rău ca la noi, ce mâncare primesc bolnavii? Mâncarea oferită bolnavilor în…
Invitată recent la “40 de întrebări cu Denise Rifai”, emisiune difuzată la Kanal D, Oana…
Vești bune pentru unii pensionari. Un proiect de lege care are în prim plan veniturile…
Semnificația ultimei cifre din CNP. Numerologul Mihai Voropchievici a arătat, la Antena 3, ce dezvăluie…
Venele varicoase sunt adesea una dintre cele mai frecvente afecțiuni la femei, mai mult decât…
Nu este vorba de stres: semnificația spirituală a căderii părului. Calviția și căderea părului sunt…