Categories: Stil de viaţă

La mulți ani, dragi bunici! 1 octombrie, Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice

„Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice” a fost stabilită printr-o Hotărâre a Adunării Generale a Națiunilor Unite adoptată la 14 decembrie 1990 și se sărbătorește în fiecare an, la 1 octombrie.

Această zi vine ca un omagiu și semn de recunoaștere a aportului pe care persoanele vârstnice îl au la dezvoltarea economico-socială a țărilor, evenimentul consemnând o nouă viziune asupra rolului pe care aceste persoane îl joacă  în viața societății,  prin implicarea lor atât în educarea tinerelor generații, cât și, efectiv, la asigurarea bunăstării economice a gospodăriilor din care fac parte.

Cu ocazia sărbătoririi acestei zile, Institutul Național de Statistică pune la dispoziția publicului câteva informații referitoare la persoanele de 65 de ani și peste, potrivit rador.ro.

La 1 ianuarie 2018, persoanele în vârstă de 65 de ani și peste erau în România în număr de 3.559.957 reprezentând 18% din populația rezidentă a țării (19.523.621). Dintre vârstnicii existenți bărbații însumau 1.433412 (15% din totalul bărbaților rezidenți în România de 9.543.228 persoane), iar femeile 2117495 (21% din totalul femeilor rezidente în România de 9.980.393 persoane).

În plan teritorial, regiunea cu cei mai numeroși vârstnici, raportat la totalul populației rezidente sunt Sud-Muntenia Și Sud-Vest-Oltenia (peste 20% din total), urmate de Nord-Est (17,8%), Centru (17,7%) și Nord Vest (17%), cea mai “tânără” fiind regiunea București-Ilfov (15,9%).

Structura gospodăriilor realizată în funcţie de statutul ocupaţional al capului gospodăriei arată că cele mai numeroase categorii sunt cele de pensionari (43,9%) şi de salariaţi (38,4).

Structura după vârsta capului gospodăriei plasează pe locul doi gospodăriile  conduse de cele cu cap de gospodărie în vârstă de 65 ani şi peste (34,6%),  pe primul loc plasîndu-se cele  în vârstă de 25-49 ani (36,8%).

In anul 2017, din totalul de 5.228 mii de pensionari 3971 mii erau pensionari de asigurări sociale pentru limita de vârstă.

Recent Posts

Ei sunt pensionarii care primesc în plus 50% din pensia totală, de la 1 ianuarie 2025

Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…

7 minute ago

Anxietatea e problemă tot mai întâlnită! Preia controlul cu 5-HTP

Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…

36 de minute ago

Care sunt riscurile anesteziei epidurale și ce alternative există

Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…

o oră ago

Zodiile care termină anul 2024 în forță. Află cine sunt favoritele astrelor și ce le rezervă viitorul!

Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…

2 ore ago

Oameni cu abilități excepționale care sfidează limitele umane. Ei fac imposibilul să pară posibil

În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…

2 ore ago

Beneficiile postului pentru sănătatea fizică și psihică. Ce îmbunătățiri apar în minte și în trup

Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…

3 ore ago

Citeste si: