Sari la conținut

La ce vor fi folosiți banii alocați Sănătații prin rectificare bugetara. S-au dat 1 miliard de lei

sursa foto: indiatvnews.com

Cea mai mare sumă din banii alocați Sănătații în urma rectificării bugetare din această săptămână vor merge la bugetul fondului de asigurări de sănătate. Astfel, 72 de milioane lei reprezintă credite de angajament care vor putea asigura până la finalul anului 2013 funcționarea programelor gestionate direct de către minister: HIV/SIDA, transplant și programul de imunizare, respectiv achiziţionarea vaccinului pneumococic.

De asemenea, Ministerul Sănătății a primit 90 de milioane de lei necesare pentru continuarea programului de reabilitare a maternităţilor, proiect finanțat de Banca Mondială, BEI și BERD. Însă, cea mai mare parte a banilor (1,07 miliarde lei alocare totală), va fi direcţionată către CNAS pentru plata datoriilor la medicamente.

Oficialii CNAS au anunțat că vor folosi banii pentru plata medicamentelor din programele de sănătate şi a celor cu şi fără contribuţie personală eliberate prin farmaciile cu circuit deschis. „ Vom respecta, astfel, prevederile Directivei pentru combaterea plăţilor întârziate, transpusă în Legea nr. 72/2013, conform căreia plăţile către furnizorii de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale se fac la 60 de zile plus 30 de zile de la data validării”, se arata într-un comunicat al CNAS.

De exemplu, în luna august 2013 se vor plăti pentru medicamente cu şi fără contribuţie personală eliberate prin farmaciile cu circuit deschis:
–        facturile aferente lunii octombrie 2012, respectând termenul de 210 zile, conform Contractului-cadru privind condiţiile acordării asistenţei
medicale pentru anul 2012
–        facturile aferente lunii aprilie 2013 la termenul de 60 plus 30 de zile, conform Directivei pentru combaterea plăţilor întârziate, transpusă în
Legea nr. 72/2013 şi Contractului-cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale pentru anul  2013.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel