Din cuprinsul articolului
Cât primesc pensie românii din diaspora? Începând din septembrie 2024, va intra în vigoare noua lege a pensiilor, care nu numai că stabilește un nivel nou al pensiei pentru români, ci și condițiile pentru pensionare.
Conform noilor prevederi, stagiul minim de cotizare este de 15 ani. Persoanele care au muncit cel puțin 15 ani și au atins vârsta de pensionare vor primi o indemnizație minimă de 1.281 de lei. În cazul în care pensia recalculată este mai mică de 1.281 de lei, statul va completa până se va ajunge la această sumă.
Stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, valabil atât pentru femei, cât și pentru bărbați. În prezent, vârsta standard de pensionare pentru femei este de 62 de ani. O schimbare importantă adusă de noua lege a pensiilor este că femeile și bărbații vor ieși la pensie la aceeași vârstă – 65 de ani – începând din anul 2035.
Persoanele care muncesc acești 35 de ani primesc puncte de stabilitate în felul următor: 5 x 1 + 5 x 0,5 + 1 = 6,25 de puncte. Aceste puncte se adaugă punctelor de contributivitate, iar suma este înmulțită cu 81 pentru a obține pensia recalculată.
În Spania și Italia se află cele mai numeroase comunități de români din străinătate, dar regulile privind pensionarea sunt distincte.
În Italia, vârsta standard de pensionare este de 67 de ani, însă pentru a putea solicita pensia, trebuie să fi muncit cel puțin 20 de ani. O cerință neașteptată în Italia este că pensionarul trebuie să aibă o pensie minimă de 530 de euro, echivalentul a 2.650 de lei.
Cu alte cuvinte, cei care nu au contribuit suficient pentru a ajunge la această sumă nu pot ieși la pensie. Dacă nu ating acest nivel, vor trebui să continue să lucreze până la vârsta de 71 de ani.
În Spania, pentru a putea beneficia de pensie, trebuie să îndeplinești două criterii. În primul rând, trebuie să ai cel puțin 66 de ani. În al doilea rând, trebuie să ai o perioadă de contribuție de cel puțin 15 ani la sistemul de asigurări sociale spaniol.
Drepturile de pensie sunt acordate conform prevederilor regulamentelor comunitare și ale legislațiilor naționale privind pensiile;
· Persoanele interesate pot solicita obținerea drepturilor de pensie în conformitate cu legislațiile în vigoare ale statelor membre în care au desfășurat activități profesionale; vârstele standard de pensionare sunt, în general, diferite de la un stat la altul. Prin urmare, fiecare stat va stabili pensia conform condițiilor stabilite de legislația proprie;
· Drepturile de pensie sunt acordate conform principiului pro rata temporis, proporțional cu perioadele de asigurare realizate în fiecare stat. Astfel, fiecare stat va acorda o pensie în conformitate cu perioadele de asigurare realizate conform propriilor sale reglementări.
Dacă aţi lucrat în mai multe ţări din UE, aţi acumulat probabil drepturi de pensie în fiecare dintre ele.
În mod normal, cererea de pensionare se depune în ţara în care locuiţi sau în ţara în care aţi lucrat ultima dată. Ţara respectivă va răspunde de tratarea cererii şi va aduna toate dosarele atestând contribuţiile pe care le-aţi plătit în toate ţările în care aţi lucrat.
Dacă nu aţi lucrat niciodată în ţara în care locuiţi, trebuie să depuneţi cererea la casa de pensii din ultima ţară în care aţi lucrat. Aceasta se va ocupa integral de dosarul dumneavoastră de pensionare.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…