Sari la conținut

La ce vârstă e normal să intri la menopauză. Primele semne

Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro
În general, femeile din România, intră la menopauză la 49 de ani

Vârstă menopauză la femei. Ești tânără, frumoasă, ai o carieră în plină ascensiune și ești convinsă că totul este în regulă cu organismul tău. Menopauza este un cuvânt despre care nici nu vrei să afli multe, fiindcă ai numai 30 și puțin de ani. Nici la copil nu ai apucat să te gândești. Însă ce te faci, dacă ai neșansa ca menopauza să se instaleze precoce? 

Despre efectele instalării timpuri a menopauzei, riscurile acesteia, dar și despre avantajele și dezavantajele terapiei de substituție hormonală am discutat cu medicul Silviu Iștoc, medic obstretică-ginecologie.

Cum definim menopauza și care sunt cauzele instalării ei precoce?

Menopauza apare atunci când ovarele rămân fără ovule și nu mai produc estrogen, hormonul care controlează ciclul reproductiv. Orice situație care dăunează ovarelor sau oprește crearea de estrogen poate cauza menopauză prematură. Dintre cauze putem aminti un tratament de chimioterapie sau o intervenție chirurgicală pentru a elimina ovarele.

Multe femei suferă de menopauza precoce, chiar dacă ovarele lor sunt intacte și sănătoase. Trebuie reținut că menopauza începe atunci când ovarele nu mai funcționează așa cum trebuie, iar aceste dereglări sunt hormonale, asociate unor afecțiuni precum tiroida. Aceste efecte se pot cunoaște din timp, în urma unor analize medicale speciale care arată tulburările hormonale din corp și se poate interveni pentru prevenție.

Care este vârsta normală de instalare a menopauzei?

Vârsta medie pentru menopauză este de 51 de ani potrivit unor statistici recente. În general, cele mai multe femei experimentează această problemă firească începând cu vârste cuprinse între 40 și 60 de ani.

Dar vârsta de la care putem spune că este un caz de menopauză precoce?

Menopauza precoce, de obicei, se referă la cazurile în care aceasta are loc înainte de vârsta de 40 de ani, ceea ce este mult prea devreme.

Există anumite riscuri care duc la instalarea menopauzei precoce?

Riscurile pentru intrarea precoce la menopauza sunt diverse, însă cel mai cunoscut factor determinant este însăși gena moștenită. Dacă, de exemplu, mama ta a intrat devreme la menopauză, este foarte posibil să moștenești și tu aceeași vârstă.

Dar și fumatul poate contribui la menopauza precoce, datorită efectelor sale anti-estrogen. Indicele de masă corporală este un alt posibil factor în menopauza precoce. Explicația constă în faptul că estrogenul este stocat în țesutul adipos. De aceea, femeile cu o greutate mai mică au o cantitate mai mică de estrogen, care poate fi epuizat mai devreme decât în mod obișnuit.

Care este rolul și care sunt riscurile terapiei de substituție hormonală

Terapia hormonală este utilizată pentru tratarea și ameliorarea simptomelor ce apar la menopauză și pentru îmbunătățirea sănătății pe termen lung. Aceasta terapia constă în administrarea de hormoni feminini, meniți să îi înlocuiască pe cei care nu se mai produc în mod natural. Orice tratament are evident reacții adverse sau efecte secundare. Un tratament hormonal prea puternic sau de durată prea lungă ar putea crește, de exemplu, riscul de cancer mamar. De aceea, decizia în legătură cu dozele și durata tratamentului ar trebui să fie luată de către medic în urma unui consult amănunțit.

Ce face o femeie aflată la vârsta de 35 de ani atunci când își dorește un copil, dar a intrat deja în perioada de premenopauză?

Practic odată intrată în perioada de premenopauză rezerva de ovule a ovarului este epuizată, implicit și șansa de a obține o sarcina tinde către zero. Există anumite cazuri la care se poate încerca o stimulare ovariană în vederea unei fertilizări in vitro, cu șanse de reușită însă extrem de mici.

O altă opțiune ar fi fertilizarea in vitro cu ovocite donate, însă trebuie știut faptul că bagajul genetic al copilului va fi al celei care a donat ovulul, și nu al mamei care poarta sarcina. Într-un final ar putea fi luată în considerare eventualitatea unei adopții, opțiune foarte bună la care, din păcate, se apelează prea rar.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel