Primul lucru pe care e nevoie să-l faci atunci când te hotărăşti să mănânci sănătos este să citeşti etichetele produselor. Poate fi mai greu la început, dar odată ce te familiarizezi cu conținutul nutrițional al alimentelor vei învăţa să faci alegeri mai bune.
Iată cele cinci sfaturi ale nutriţionistului Heather Bauer despre citirea corectă a etichetelor:
Nu te uita doar la grăsimi şi calorii! Desigur că eşti interesat de cât de multe calorii conţine alimentul pe care ești pe cale să-l mănânci sau să-l cumperi. Dar asta nu e singura modalitate prin care afli dacă un produs alimentar este bun pentru tine sau nu. Multe alimente ambalate conţin cantităţi imense de zahăr sau de sodiu, deci asigură-te că eşti atent şi la acest aspect atunci când citeşti eticheta.
Cel mai indicat este să alegi produse care conţin mai puțin de 20 de grame de grăsimi și mai puțin de 10 de grame de zahăr (mai ales în cazul batoanelor proteice și al cerealelor). În cazul sodiului, orice produs care conţine mai mult de 480 de miligrame este prea mult. Cel mai indicat este ca alimentele pe care le cumperi să conţină între 120-300 mg de sodiu.
Cantitatea de carbohidraţi? Acesta este un alt aspect pe care trebuie să-l iei la cunoștință atunci când citeşti o etichetă. Nutriţionistul recomandă să alegi produsele care conţin carbohidraţi aproximativ 10% din cantitatea recomandată de FDA (300 grame pe zi).
Cu cât mai scurtă cu atât mai bine în ceea ce priveşte lista de ingrediente! Pentru gustări și alimentele de bază, cum ar fi pâine sau suc, trebuie neapărat să te asiguri că alegi un produs care conţine cât mai puţine ingrediente. Mai puţine îngrediente înseamnă şi mai puţine șanse să mănânci aditivi artificiali. Dacă se poate, caută produse alimentare care au mai puțin de 10 ingrediente, iar dacă au cinci-şase cu atât mai bine.
Compară ceea ce scrie pe etichetă cu realitatea. Sigur că şi pe ambalajul unei prăjituri poate scrie e o bună sursă de fibre, dar dacă vezi că respectivul produs conţine doar 3 grame, înseamnă că nu e cel mai bun mod de a obține cantitatea zilnică recomandată de fibre. Companiile pot eticheta cu ușurință un produs cu o astfel de mențiune, aşa că asigură-te că ai citit întreaga etichetă nu doar cuvintele atractive de pe față!.
Cantităţi scăzute. Alege produsele cu cele mai mici cantităţi de grăsimi saturate, colesterol şi sodiu. Avem toate nevoie de grăsimi pentru buna funcţionare a organismului dar sfatul nutriţionistului este să nu depăşim cantitatea de 60 de grame pe zi de grăsimi.
Mărimea portiei este cheia. Wow! Doar 100 de calorii pentru această pungă întreagă de chips-uri? Uită-te mai bine pe etichetă pentru că doar o singură porţie conţine 100 de calorii, iar punga întreagă are de fapt trei porţii.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…