Categories: Ştiri sănătate

La ce sunt bune uleiurile esențiale și cum se folosesc corect

Se dovedesc utile în multe domenii: stare generală bună, sănătate, menaj și gastronomie. Există o gamă largă de uleiuri, dar unele sunt mai necesare decât altele. Aceste uleiuri sunt extrase din esenţa pe care o secretă celulele anumitor plante

Elena Oceanu

Cum se obţin?

Distilând în aburi tije, frunze, flori, rădăcini ori lemnul tulpinei – sau prin presare la rece, în cazul cojilor de citrice. În ambele cazuri, rezultă un lichid aromatic foarte concentrat şi bogat în principii active diverse.

La ce sunt bune

Uleiurile esenţiale sunt utile mai ales pentru combaterea afecțiunilor din sezonul rece (guturai, bronşită, rinofaringită), pentru durerile muscular sau articulare, pentru problemele digestive, pentru a tonifia circulaţia. Ele pot să trateze şi să înfrumuseţeze pielea şi părul, să destindă tensiunea nervoasă, să favorizeze somnu.

Cum se folosesc?

Le folosim pe cale externă sau internă şi, de preferinţă, diluate. De la 15–30 de picături în apa de baie sau în 300 ml de ulei vegetal pentru masaj, până la câteva picături într-un tratament pentru ten, în combinație cu argilă pentru o mască sau o împachetare; în puţină apă pentru o compresă, sub formă de inhalaţie, întrun pulverizator atmosferic, în apa de gură, în gargară sau chiar într-o tizană sau o linguriţă de miere. Se poate pune, de asemenea, o picătură pe un coş, pe încheieturile mâinilor sau pe tâmple, în cazul durerilor de cap sau al stării de greaţă, sau câteva picături într-o batistă pentru respirat. Se folosesc singure sau în combinaţie cu altele care le completează sau le sporesc acţiunea.

Unde se găsesc și cum se păstrează?

În farmacie, în magazine bio, în cele naturiste şi pe internet. Țineți cont că uleiurile sunt scumpe, unele mai mult decât altele, în funcţie de raritatea materiei prime sau de cantităţile necesare pentru fabricare. Citiţi bine eticheta şi verificaţi con- ţinutul recipientului, ca să fiţi siguri de ceea ce aţi cumpărat.Eticheta trebuie să precizeze dacă uleiul este pur şi nealterat prin diluarecu solvenți sintetici sau prin diverse transformări. Pe cât posibil, alegeți un produs bio. Trebuie să fie menționate atât denumirea plantei în română, cât şi denumirea latinească a speciei botanice, denumire internaţională, care permite identificarea plantei folosite, indiferentde proveniență sau de producător; organul secretor distilat – unele plante furnizând mai multe uleiuri, după cum se întrebuinţează floarea, frunza sau fructul; în fine, principalele molecule biochimice care definesc calităţile uleiului, precizare foarte utilă mai cu seamă pentru persoanele alergice. Uleiurile esențiale se păstrează în recipientul lor de sticlă colorată, bine închis, la temperatura camerei şi ferit de lumină.

Atenție! Nu sunt toate comestibile

Nu toate uleiurile esențiale sunt comestibile și, chiar dacă sunt, un stomac mai sensibil nu le tolerează întotdeauna. În plus, unele sunt foarte iritante pentru piele şi mucoase (oregano, scorţişoară, piper negru…) şi nu trebuie folosite decât diluate.

Câteva uleiuri şi întrebuinţările lor

Lavandă sau levănțică (Lavandula angustifola): ulei bun la toate, antiseptic, antiinflamator, relaxant; favorizează somnul, calmează durerile musculare şi articulare, cicatrizează şi regenerează pielea şi dezinfectează căile respiratorii. Se întrebuinţează ca emulsie, inhalaţie, saună facială, în apa de baie, în masaj şi în amestec cu creme sau măşti de înfrumuseţare. Se aplică în stare pură sau diluat pentru a dezinfecta un coş, o rană mică sau o arsură superficială,ori aplicat pe o înţepătură de insectă.

Mentă (Mentha piperita): remediu ideal pentru tulburări digestive, greţuri şi rău de transport. Calmează durerile de cap, tonifică circulaţia, eliberează căile respiratorii şi împrospătează respiraţia. Menta se foloseşte sub formă de apă de gură, inhalaţie, gargară şi masaj; câteva picături pe o bucăţică de zahăr sau respirate de pe o batistă, împotriva răului de transport, sau într-o tizană, pentru problemele digestive.

l Portocală dulce (Citrus sinensis): efect relaxant. Calmează anxietatea, favorizează somnul şi ameliorează tulburările digestive. Fiind foarte dulce, se întrebuinţează atât intern, cât şi extern, şi poate chiar să aromeze unele mâncăruri şi prăjituri. Singura precauţie ce se impune când îl folosiţi la masaj este să nu vă expuneţi la soare în orele următoare, fiindcă uleiul de portocală este fotosensibilizant.Asociat cu lavanda, vă asigură un calm total.

Pin (Pinus sylvestris): antiseptic pentru căile respiratorii şi antiinflamator. Ajută la tratarea guturaiului, a tusei şi a durerii de gât, calmează durerile musculare, articulare şi reumatismale şi tonifică circulaţia. Este mai cu seamă recomandat pentru masaj, inhalaţie şi baie. Pulverizat, este foarte eficient asociat cu lavanda şi eucaliptul.

Rozmarin (Rosmarinus officinalis): tonifică circulaţia, stimulează creşterea părului, combate afec- ţiunile din anotimpul rece, este revigorat fizic şi intelectual. Se foloseşte la masaj și baie, în tratamente cosmetice, inhalaţie, gargară sau apă de gură. În doze mari poate fi toxic.

Arbore de ceai (Melaleuca alternifolia): antiviral şi bactericid, este uleiul afecţiunilor din sezonul rece, guturai, rinită sau problem cutanate. Se foloseşte în inhalaţie, apă de gură şi gargară, în masaj, în apa de baie şi în stare pură pe o mică suprafaţă de piele.

Cimbru (Thymus vulgaris): antiseptic şi bactericid, este uleiul cu care ținem piept afecţiunilor din sezonul rece. Întăreşte sistemul imunitar şi stimulează circulaţia sangvină. Este, în egală măsură, un excelent dezinfectant adăugat în produsele de întreţinere a casei. Se foloseşte la masaj, la baie, comprese, pulverizare, inhalaţii, gargară sau apă de gură. De asemenea, în bucătărie, pentru a da gust unui preparat.

Recent Posts

Mare atenție! Boli netratate care pot duce la cancer: Trebuie obligatoriu să mergem la MEDIC

Cancerele denumite în mod colectiv cancere ale capului și gâtului se dezvoltă de regulă în…

15 minute ago

Acest mineral trebuie consumat pentru combaterea demenței. Nu trebuie să lipsească din aportul zilnic!

În conformitate cu US National Library of Medicine, Medline Plus, demența este o afecțiune care…

45 de minute ago

Capital Top 100 Performeri din Sănătate. Companiile și oamenii valoroși din sistemul sanitar din România

Gala Performerilor în Sănătate este unul dintre evenimentele de amploare pe care revista Capital le…

55 de minute ago

Cum să îți dai seama dacă ți s-au făcut vrăji: 3 semne de avertizare

Înconjurată de mister și teamă, vrăjitoria sau magia neagră a fascinat și a îngrozit culturi…

o oră ago

Vine URGIA în România. Vremea o ia razna în zilele următoare! Prognoza ANM modificată

De data aceasta, meteorologii ANM au avut dreptate și, efectiv, de miercuri seara condițiile meteorologice…

2 ore ago

E dezastru pentru ele! 3 zodii vor face o greșeală teribilă până la sfârșitul lunii noiembrie 2024

Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…

2 ore ago

Citeste si: