Sari la conținut

La ce soluţie radicală au apelat trei surori ca să scape de cancer

După ce şi-au pierdut mama din cauza cancerului de sân trei surori au apelat la o soluţie drastică pentru a scăpa de probabilitatea ridicată de a face cancer la sân: o operaţie de prevenire.

Gemenele Manda Ford şi Louise Hughes de 43 de ani au făcut dubla mastectomie după ce au fost deja dignosticate cu cancer de sân.

Sora lor mai mică Marianne Corr, însă a făcut operaţia chiar dacă era sănătoasă, iar testele au arătat că nu este purtătoarea genei BRCA2.

BRCA1 şi BRCA2 sunt gene umane ce aparţin clasei de gene cunoscute sub numele de „supresoare de tumori”. Mutaţiile acestor gene sunt asociate unui risc ereditare de cancer mamar şi cancer ovarian.

Conform estimărilor realizate de specialişti, aproximativ 12% dintre femei (120 din 1.000 de femei) vor dezvolta cancer mamar de-a lungul vieţii lor. În schimb, 60% dintre femeile care au moştenit o mutaţie dăunătoare a genei BRCA1 sau BRCA2 (600 din 1.000 de femei) vor dezvolta cancer mamar. Cu alte cuvinte, o femeie care a moştenit o mutaţie dăunătoare a genei BRCA1 sau BRCA2 prezintă un risc de 5 ori mai mare de a suferi de cancer mamar în comparaţie cu o femeie care nu are o astfel de mutaţie.

De asemenea, statisticile arată că 1,4% dintre femei (14 din 1.000 de femei) vor fi diagnosticate de-a lungul vieţii cu cancer ovarian. În schimb, 15%-40% (150-400 din 1.000 de femei) cu o mutaţie dăunătoare BRCA1 sau BRCA2 vor primi acest diagnostic.

,,Era foarte speriată din cauza istoricului familial, aşa că a decis să se opereze. Chiar dacă nu erea purtătoarea genei BRCA2, tot avea un risc de 8% să dezvolte boala”, a povestit Amanda ford despre decizia surorii ei Marianne.

CITIŢI ŞI:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel