Din cuprinsul articolului
Asociația Națională pentru Protecția Consumatorilor și Promovarea Programelor și Strategiilor din România explică ce trebuie să știți înainte să cumpărați ouă din comerț.
În conformitate cu prevederile H.G. nr. 415/2004 privind regimul de comercializare a ouălor și a Normelor metodologice de aplicare fiecare ou poartă următoarele informații, prin ștanțare, în ordinea mai jos menționată:
Sistemul de creștere al găinilor, care este reprezentat de o cifră de la 0 la 3:
Tot prin ștanțare, fiecare ou supus comercializării trebuie să aibă înscrisă data durabilității minimale (DDM). Aceasta reprezintă data până la care ouăle pot fi consummate și trebuie fixată la mai puțin de 28 de zile după data ouatului.
Atenție! În mod obligatoriu, cofragul în care sunt ambalate ouăle, trebuie să aibă înscrise informații referitoare la:
1. Scufundarea oului în apă rece
Una dintre cele mai ușoare metode de a verifica dacă oul este sau nu proaspăt este testul cu apă rece.
Pune apă rece într-un vas și adaugă oul. Dacă este proaspăt, va sta la fundul vasului, iar dacă este vechi, va pluti la suprafața apei.
Oul începe să plutească atunci când în interiorul lui pătrunde aer. Dimensiunea camerei de aer care se dezvoltă în interior determină cât este de vechi. Cu cât plutește mai bine la suprafața apei, cu atât este mai vechi.
2. Agitarea oului
Un alt test de depistare a prospețimii oului constă în agitarea lui. Ia un ou și începe să îl agiți, ținându-l între degetul mare și arătător.
Oul este proaspăt atunci când în interior nu se mișcă sau clatină conținutul. Dacă simți că interiorul lui se lovește de-o parte și de alta a marginilor oului, înseamnă că în interior a pătruns prea mult aer și că s-a învechit.
3. Aspectul cojii oului
Prospețimea sau alterarea oului se „citește” de multe ori și în coaja lui.
Oul proaspăt are coaja mată, aspră, curată și nefisurată. Coaja oului vechi are un aspect lucios și este ușor unsuroasă. Atunci când începe să se altereze, oul prezintă pete, fisuri sau neregularități.
4. Aspectul gălbenușului și albușului
Dacă celelalte metode nu te-au convins, sparge oul într-un vas și analizează-i conținutul.
La oul proaspăt, gălbenușul rămâne prins de albuș și este compact. La un ou vechi, se observă cu ușurință cum gălbenușul se împrăștie în farfurie și se desprinde singur de albuș.
Nu este indicat să spargi ouăle direct în mâncăruri. Sparge-le întotdeauna într-un vas separat și adaugă-le pe rând, pentru a evita stricarea preparatului, în cazul în care vreun ou este alterat.
Există și câteva diferențe între tipurile de ouă în funcție de culoare cojii
Cu siguranţă aţi remarcat că, din punct de vedere al gustului, toate ouăle de găină sunt la fel. Nici gălbenuşul nu este diferit în funcţie de culoarea cojii oului.
Există touşi o diferenţă foarte mică, spune Tro Bui, de la Universitatea Cornell: ouăle maronii conţin mai mulţi acizi graşi omega-3.
De ce există ouă de culori diferite? Bui precizează că de obicei ouăle albe sunt făcute de găini albe, care au şi formaţiunile de piele din spatele urechilor tot albe.
Ouăle maronii sunt făcute de găini brune sau roşcate, care au această zonă din spatele urechii de culoare roşie.
ndiferent de rasa găinilor, coaja ouălor nu diferă. Dar găinile mai tinere fac de regulă ouă cu coaja mai groasă.
Totodată, spune Tro Bui, găinile care depun ouă maronii sunt de obicei mai mari şi întreţinerea lor costă mai mult, în timp ce exemplarele care fac ouă albe sunt mai eficiente din punct de vedere al costului.
SFATURI UTILE:
Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…