Excizia alunitelor („nevi” in limbajul medical) reprezinta inca un subiect tabu pentru unele persoane, adepte ale convingerii populare conform careia interventia asupra acestor semne ale pielii poate reprezenta un pericol major pentru sanatate. Doamna doctor Ana Maria Vlad, specialist dermatolog atentioneaza insa ca aceasta idee este una gresita, adevaratul risc fiind sa ramana netratat un melanom, un cancer de piele foarte agresiv, care se vindeca daca e operat corect intr-un stadiu incipient, prin excizie chirurgicala.
„Nu te atinge de alunite!”, „Nu le scoate! Daca raman radacinile acolo?” – reprezinta doar cateva din atentionarile si temerile pe care le-am auzit cel putin o data in viata cu privire la excizia alunitelor (nevi).
„In realitate, insa, pericolele legate de interventia asupra nevilor sunt de cele mai multe ori minore, adevaratul risc pentru sanatate fiind tocmai posibilitatea ca oricand in timpul vietii o alunita atipica sa fie de fapt un melanom. Desi reprezinta un tip de cancer cu o mare rata de deces, acesta este in acelasi timp si cel mai usor de tratat atunci cand este depistat si tratat in faza incipienta, prin simpla excizie a alunitei afectate”, explica doamna doctor Ana Maria Vlad, specialist dermatolog.
Cum se realizeaza excizia alunitelor
Excizia chirurgicala cu margine de siguranta este procedura preferata a dermatologilor pentru indepartarea alunitelor, fiind o interventie extrem de simpla, care nu necesita spitalizare si dureaza maxim 30 – 60 minute. Indepartarea alunitei se face cu anestezie locala cu xilina (singura etapa dureroasa de altfel), care isi face efectul imediat. Potentiala senzatie de durere poate reprezenta un motiv de ingrijorare pentru unele persoane, dar din fericire pe durata interventiei pacientul nu va simti nimic, anestezia avand efect pentru 3-4 ore.
„Leziunea suspecta se va indeparta integral, cu o mica margine de piele aparent normala in jur. Fragmentul rezultat va fi trimis la examenul histopatologic, iar zona asupra careia s-a intervenit reparata cu cateva puncte de sutura. In urma procedurii va rezulta o cicatrice de aproximativ 3 ori mai mare decat leziunea initiala. Cicatricea va trebui ingrijita zilnic acasa, pana la scoaterea firelor de sutura, aceasta perioada fiind cuprinsa intre 7-21 zile, in functie de localizarea exciziei”, explica specialistul dermatolog.
Nu este indicat sa scoatem alunitele suspecte prin alte metode (laser, cauterizare) pentru ca acestea ard tesutul, iar alunita nu mai poate fi analizata la microscop. Aceasta analiza este necesara, fiind vitala: ea ne spune daca alunita indepartata a fost un simplu nev sau era, de fapt, un melanom.
„Excizia chirurgicala este metoda de ales indiferent de localizarea alunitei (fata, corp). Procedura in sine nu favorizeaza raspandirea in organism a cancerului de piele, pentru ca leziunea este scoasa in totalitate de la inceput”, a completat medicul dermatolog.
Cand e indicata excizia unei alunite?
Excizia unei alunite este necesara, de principiu, atunci cand medicul o recomanda, adesea odata cu identificarea unor leziuni suspecte clinic sau dermatoscopic.
„Sfatul specialistilor este ca orice alunita noua sau care isi schimba forma, culoarea, conturul, dimensiunile sau care sangereaza chiar si putin sa fie prezentata unui medic, de preferinta dermatolog. In urma unei examinari atente, clinice si dermatoscopice, specialistul va putea spune daca este vorba despre o leziune benigna sau suspecta, care merita extirpata pentru a o putea examina la microscop. Acest examen la microscop, numit si examen histopatologic, este singurul care transeaza diagnosticul”, explica doamna doctor Ana Maria Vlad, specialist dermatolog.
Nu este indicata scoaterea preventiva a tuturor alunitelor, in conditiile in care de obicei acestea nu pun nicio problema, nici macar in cazul alunitelor traumatizate, indiferent de localizarea lor (fata, corp, organe genitale).
Daca se doreste indepartarea unor alunite din ratiuni estetice, pacientul trebuie sa tina cont ca orice taietura pe piele va lasa in urma ei o cicatrice. Uneori aceasta poate fi plasata strategic in pliuri, fiind mai putin vizibila, alteori cicatricea poate fi estompata, dar indifent de localizare ea va ramane prezenta pentru tot restul vietii.
Premiu oferit pentru EXCELENȚĂ ÎN MEDICINĂ. Cine este dr. Șerban Dragosloveanu, omagiat la Gala Capital…
Boala epocii moderne capătă amploare. Este adevărat că adesea uităm că sănătatea noastră este cea…
Medic, despre importanța VITAMINEI D în organism! În ultimii ani, auzim și citim din ce în…
Sănătatea este un fundament al vieții noastre, un fir invizibil care leagă trupul, mintea și…
Institutul Național de Sănătate Publică, omagiat la Gala Performeri din Sănătate 2024. Premiile Speciale au…
Nu mai arunca cojile de măr! Un ingredient natural găsit în coaja de mar (acid…