Din cuprinsul articolului
Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor avertizează asupra consumului alimentelor care au trecut printr-un proces de prelucrare, care conțin cel puțin zece nitrozamine, compuşi care se pot forma în timpul preparării şi procesării acestor produse,cancerigeni și genotoxici.
Un studiu, publicat la sfârșitul lunii martie 2023 de Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor (EFSA) a relevat că nitrozaminele prezente în anumite alimente sunt cancerigene (pot provoca apariţia cancerului) şi genotoxice (pot afecta ADN-ul).
”Evaluarea noastră concluzionează că, pentru toate grupele de vârstă ale populaţiei UE, nivelul de expunere la nitrozaminele din alimente constituie o problemă de sănătate”, a declarat Dieter Schrenk, preşedintele Grupului Știinţific pentru Contaminanţi din Lanţul Alimentar, citat de EFSA.
Raportul a fost realizat având la bază studiile efectuate pe animale, iar concluziile sunt extrem de îngrijorătoare.
”Pe baza studiilor pe animale, am considerat că incidenţa tumorilor hepatice la rozătoare reprezintă cel mai critic efect asupra sănătăţii”, a adăugat Schrenk.
Specialiștii atrag atenția că în urma procesului de prelucrare, alimentele îsi pierd principalele substanțe nutritive, iar aditivii care sunt adăugați pentru a da un gust mai bun sau pentru a prelungi termenul de valabilitate au efect nociv asupra sănătății, relatează digi24.ro.
De exemplu, carnea procesată conține și de patru ori mai multă sare decât cea neprocesată. De asemenea, are conservanți, îndulcitori și grăsimi în cantități mari.
Conform unui studiu publicat de Wall Street Journal, 50 de grame de mezeluri, consumate zilnic, timp de o săptămână, crește riscul de boli cardiace cu până la 42%.
De asemenea, riscul de a dezvolta diabet crește cu 19%, iar pentru cancer colorectal cu 18%.
Organizația Mondială a Sănătății intenționează să facă noi recomandări cu privire la limitele consumului de carne procesată până în 2025.
Nitrozamine au fost găsite în diferite tipuri de alimente. Specialiștii ne recomandă să acordăm o atenție deosebită atunci când cumpărăm: produse din carne şi mezeluri, peşte procesat, cacao, bere şi alte băuturi alcoolice.
Cel mai important grup de alimente care contribuie la expunerea la nitrozamine este reprezentat de carne şi produse din carne, arată studiul.
Nitrozaminele pot fi găsite şi în alte alimente precum: legume procesate, cereale, lapte şi produse lactate sau alimente fermentate, marinate sau condimentate.
Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…
Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…
Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…