La ce pericol te expui dacă mănânci multe dulciuri de sărbători

Persoanele care consumă prea multe dulciuri în perioada sărbătorilor se expun unui risc crescut de carii, cu atât mai mult cu cât oamenii consumă zilnic produse care, odinioară, erau oferite doar de Crăciun, consideră experţii britanici.

„Oamenii se aşteaptă să îşi păstreze dentiţia până la o vârstă înaintată şi, având în vedere că efectele zahărului asupra dinţilor sunt de lungă durată, limitarea aportului de zahăr la mai puţin de 5% din caloriile zilnice (…) reduce la minimum riscul de carii dentare de-a lungul vieţii”, afirmă Paula Moynihan, profesor de nutriţie şi igienă orală.

„Trebuie să îi ajutăm pe oameni să facă alegeri mai sănătoase în privinţa produselor pe bază de zahăr, luând măsuri pentru asigurarea unor alternative cu conţinut mai scăzut în zaharuri adăugate, care să fie disponibile în şcoli, magazine şi la locul de muncă”, a precizat Paula Moynihan.

Totodată, cercetătorii de la Universitatea din Newcastle au descoperit că persoanele care obţineau sub 5% din energia zilnică din alimente „fără zaharuri” adăugate artificial, regăsite în mod natural în sucuri, miere şi sirop, aveau şanse mult mai mari de a avea o dentitiţie sănătoasă, fără carii, până la sfârşitul vieţii.

Studiul, publicat în Journal of Dental Research, a examinat 55 de cercetări anterioare efectuate asupra cariilor dentare, care, cu opt excepţii, au relevat o legătură între consumul de zahăr şi carii.

O „legătură semnificativă” între sănătatea dentară şi reducerea cantităţii de zahăr a fost observată în cazul persoanelor care consumau sub 5% din necesarul de calorii zilnice sub forma alimentelor bogate în zahăr – ceea ce înseamnă mai puţin de şapte linguriţe pe zi la femei şi peste opt linguriţe, la bărbaţi.

Din 1990, doza zilnică de zahăr prevăzută de Organizaţia Mondială a Sănătăţii este de aproximativ 13 linguriţe, dar studiul efectuat la Universitatea Newcastle indică faptul că această doză ar putea fi redusă la jumătate.

Pentru a face o estimare, numai o cutie de 330 mililitri de Coca Cola comercializată în Marea Britanie conţine 8,75 de linguriţe de zahăr (35 de grame).

Consumatorii unei cutii de Sprite (5,5 linguriţe) sau a unui baton de ciocolată Cadbury (6,4 linguriţe) vor fi, de asemenea, foarte aproape de a depăşi noua doză, redusă la jumătate.

Datele utilizate în studiu au fost preluate din teste efectuate în ţări din America Latină, Caraibe, China şi Africa de Sud.

 

Recent Posts

Profesorul Vlad Ciurea: Acesta este secretul unei vieți bune

Secretul unei vieți bune. Prof. Dr. Vlad Ciurea a dezvăluit care este secretul unui trai…

26 de minute ago

Am scăpat de sindromul colonului iritabil cu aceste două modificări ale regimului alimentar

De când se știe, Liz Long, 57 de ani, s-a luptat cu alimentele și digestia.…

56 de minute ago

Se anunță o furtună uriașă pentru două zodii. Următoarea perioadă aduce schimbări majore

Pentru o parte dintre nativi, următoarea perioadă poate să aducă modificări importante și provocări puternice…

o oră ago

Prof. Dr. Vlad Ciurea, despre creier: La fel ca inima, acest organ complex nu se oprește niciodată

Prof. Dr. Vlad Ciurea, unul dintre cei mai renumiți neurochirurgi din România, explică cum funcționează…

2 ore ago

Dimineți reci și temperaturi sub zero grade, dar apoi… Vezi prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni

Dimineți reci și temperaturi sub zero grade, dar apoi... Vezi prognoza meteo pentru următoarele două…

2 ore ago

Durerile de picioare. Ce afectiuni GRAVE pot semnala?

Durerile de picioare nu trebuie ignorate, mai ales dacă persistă de ceva timp, pot semnala…

3 ore ago

Citeste si: