Din cuprinsul articolului
La cât timp trebuie să schimbăm lenjeria de pat? Greșeală frecventă care ne poate afecta sănătatea. Dormitorul nu ar trebui să fie un sanctuar, ci un loc în care să fim fericiți, spun experții
Calitatea somnului este importantă pentru starea de bine a organismului nostru. Somnul poate fi afectat nu doar de starea noastră fizică sau psihică, dar și de mediul înconjurător.
Este bine cunoscut faptul că o cameră răcoroasă și aerisită, o saltea bună sau așternuturi curate și de calitate sunt la fel de importante pentru o odihnă și un somn profund.
Oamenii de știință au vrut să afle la cât timp își schimbă oamenii așternuturile și dacă acest lucru influențează starea de sănătate.
În urma unui studiu din Marea Britanie despre cât de des este schimbată lenjeria de pat, au ieșit la iveală lucruri uimitoare.
Potrivit BBC News, dintr-un eşantion de 2.250 de persoane, aproape jumătate dintre bărbații singuri au declarat că își schimbă lenjeria de pat o dată la patru luni, în vreme ce 12% dintre aceştia au mărturisit că o schimbă atunci când își aduc aminte.
Acest lucru se poate întâmpla chiar şi după patru luni.
„Asta nu este un lucru bun”, a declarat, pentru Radio 1 Newsbeat, dr. Lindsay Browning, psiholog, cercetător în neuroştiinţă şi expert în somnologie, adică știința care se ocupă de studiul somnului.
În același timp, datele furnizate de o firmă producătoare de lenjerii de pat arată că 62% dintre femeile singure schimbă așternuturile o dată la două săptămâni, iar cei care alcătuiesc un cuplu, o dată la trei săptămâni.
Lenjeria de pat trebuie schimbată o dată la o săptămână sau la două săptămâni cel târziu. Igiena reprezintă un factor important, iar un altul are legătură cu transpiraţia. O pot confirma cei care au încercat să se odihnească în perioadele de caniculă.
Mai mult, un miros plăcut al lenjeriei de pat este un factor important care duce la un somn liniștit și odihnitor.
„Transpiraţia pătrunde în materialul lenjeriilor de pat care ajung să aibă un miros dezgustător şi care poate fi greu de eliminat dacă vreme mai mult timp”, a mai spus dr. Browning.
Transpiraţia nu este singurul motiv care să ne determine să schimbăm mai des lenjeria de pat. În timpul somnului, pielea noastră se regenerează, înlăturând celulele moarte.
„Dacă nu îți speli lenjeria la timp, acesta vor fi pline cu celulele moarte ale pielii”, explică medicul.
Asta nu este tot. Celule moarte ale pielii devin hrană pentru acarieni, mici vietăţi care trăiesc în lenjeria de pat şi care pot provoca discomfort și iritații al pielii. „Pe lângă mirosul de transipirație, vei dormi alături de niște mici vietăți”, a avertizat dr. Lindsay Browning, potrivit sursei citate.
Experții susțin că putem schimba lenjeria de pat la intervale mai mari de timp pe timpul iernii, însă ideal ar fi ca aceasta să fie schimbată o dată la o săptămână. Dormitorul nu ar trebui denumit ca fiind sanctuar, ci mai degrabă un loc care ne face să fim fericiți, mai spun aceștia.
„Dacă trec mai mult de două săptămâni ești deja pe un alt teritoriu. Chiar dacă iarna transpirăm mai puțin, pielea noastră continuă procesul de regenerare și tot vom avea celule moarte printre așternuturi”, a mai spus ea.
Potrivit studiului menționat anterior, 18% dintre participanți au declarat că un motiv pentru care nu își schimbă lenjeria de pat mai des, este că fac duș înainte să se culce.
Pe de altă parte, în sezonul cald, dr Browning declară că polenul este un factor de luat în calcul pentru a ne schimba lenjeria de pat mai des, și asta pentru că o dată adus în pat poate crea probleme grave de sănătate.
Un studiu efectuat de Pizuna Linens arată că 67% dintre participanți au declarat că uită să schimbe lenjeria de pat, 35% au declarat că nu-i deranjează dacă țin mai mult timp lenjeria, 22% nu țin cont de acest aspect, iar 38% au declarat că nu sunt de acord cu faptul că lenjeria de pat trebuie schimbată atât de des.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…