Din cuprinsul articolului
Specialiștii susțin că vaccinarea împotriva Covid-19 se poate face numai la anumite perioade de timp după infectare. Acest proces depinde de circumstanța persoanelor vindecate, modul de infectare și anumite tratamente administrate pentru tratarea bolii. Iată ce trebuie să știi dacă te-ai infectat cu SARS-CoV-2 și vrei să te vaccinezi în rumătoarea perioadă.
Specialițtii atrag atenția că o persoană care nu este complet imunizată (imunitate care se obține la aproximativ 2 săptămâni după admnistrarea rapelului) se poate infecta cu noul coronavirus. De aceea, Ministerul Sănătății oferă informații referitoare la posibilele circumstanțe și, de asemenea, explică perioada optimă de vaccinare post-COVID.
„Experții recomandă vaccinarea și pentru persoanele care au fost deja infectate cu SARS-CoV-2, deoarece nu a fost stabilită durata imunității dobândite în urma bolii, aceasta putând varia de la o persoană la alta.
a) Pentru persoanele care s-au infectat ÎNAINTE de prima doză a vaccinului, specialiștii precizează că aceasta poate fi administrată la cel puțin 14 zile de la finalizarea izolării pentru pacienții asimptomatici sau 14 zile de la dispariția simptomelor, pentru cei simptomatici.
b) Pentru persoanele care au s-au infectat DUPĂ prima doză de vaccin, specialiștii recomandă continuarea schemei cu cea de-a doua doză, fără reluarea primei doze, la cel puțin 14 zile de la finalizarea izolării pentru pacienții asimptomatici sau 14 zile de la dispariția simptomelor, pentru cei simptomatici.
c) Persoanele care au primit tratament pentru COVID-19 cu anticorpi monoclonali (ex: Anakinra, Tocilizumab) sau plasmă convalescentă este recomandat să aștepte 90 de zile până la administrarea vaccinului, din cauză că tratamentele menționate pot reduce eficacitatea acestuia.
Este recomandat ca persoanele confirmate pozitiv cu SARS-CoV-2, cu sau fără simptome, să nu se vaccineze până nu trece perioada de timp precizată mai sus, în funcție de situație”, explică Ministerul Sănătății.
Astfel, vaccinarea post-COVID depinde în mod direct de tratamentul administrat în timpul bolii, de momentul infectării, perioada de recuperare și, de asemenea, circumstanța infectării între (sau după) administrarea unei doze de vaccin anti-COVID.
Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…
Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…
Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…
Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…
Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…
În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…