O femeie din Columbia, prima beneficiară a unei grefe de trahee obținută din celule stem, are o viață normală la cinci ani după intervenție, potrivit unui articol din revista medicală britanică The Lancet.
Operația în premieră a fost efectuată pe 12 iunie 2008 de echipa doctorului Paolo Macchiarini, specialist în chirurgie toracică la un spital din Barcelona (Spania), care a implantat o trahee prelevată de la un donator recurgând și la celule stem adulte de la pacienta bolnavă de tuberculoză.
Această tehnică permite evitarea respingerii elementului grefat, fără a fi nevoie de medicamente imunosupresive.
Claudia Castello, în vârstă de 35 de ani, are o viață socială și profesională ‘normală’, a recuperat o mare parte din funcția respiratorie și nu a avut complicații imunologice, precizează miercuri The Lancet.
Singurul dezavantaj a fost că traheea s-a îngustat când s-a cicatrizat, provocând o tuse persistentă, astfel încât a fost necesară implantarea, la șase luni de la intervenție, a unui stent care să o mențină deschisă.
Echipa doctorului Macchiarini a realizat în 2011, la un spital din Stockholm, și prima grefă mondială de trahee — arteră artificială, acoperită cu celule stem. Traheea artificială era constituită dintr-o structură sintetică acoperită cu celule stem de la pacient, un bărbat de 36 de ani care suferea de cancer al traheii în stadiu avansat.
Regula de aur a dietelor de slăbit. Un medic endocrinolog ne spune cât de mult…
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…