Cu ocazia Zilei Pământului, șeful statului a efectuat o vizită în Parcul Național Văcărești. Klaus Iohannis a ținut să menționeze importanța menținerii unui ritm alert de vaccinare, iar atunci când ”diversificăm campania de vaccinare” obiectivul va fi atins.
”Important este să respectăm restricțiile și să meargă oamenii să se vaccineze. Soluția pandemiei este una singură, vaccinarea în masă”, a adăugat președintele.
Principalele declarații ale șefului statului:
- Am venit azi pentru că azi e Ziua Pământului și am crezut că o vizită în Parcul Văcărești este potrivită pentru această zi.
- Pământul are multă nevoi de protecție. Zona această a apărut întâmplător, a fost descoperită de câțiva entuziaști, care au înființat o asociație. Îi felicit. A devenit o zonă cunoscută în București și în toată țară. Este un parc sălbatic, o zona în care oricine dorește să ia contact cu natură o poate face foarte ușor.
- Știu că există un astfel de interes în mai multe municipii de a înființa astfel de zone. Pentru a sublinia importantă unui astfel de parc, voi acorda protecția mea și înaltul patronaj acestui parc. Sper ca exemplu să fie unul pozitiv, și să avem mai multe zone verzi, cvasisălbatice.
- Avem nenumărate blocuri, alei betonate și puține spații verzi. În acest sens am discutat și cu domnul ministru, cred că trebuie să intervenim puțin și pe legislație.
- După părerea mea e nevoie de un grup de lucru, am convenit deja cu domnul ministru. În 2018, s-a greșit când ONG-urile au fost scoase din ariile protejate, părerea mea. Este o implicare civică de o calitate foarte bună și importantă. Instituțiile statului să fie conștiente că au un rol aici, mai ales în a face rost de finanțare. Zonele trebuie protejate, mai ales împotriva incendiilor. În acest grup de lucru va fi dezvoltată și legislația.
- Legat de pandemie. Observăm că numărul de persoane noi infectate este considerabil mai mic decât săptămâna trecută și decât acum două săptămâni. Încet-încet, din fericire, scade și numărul persoanelor internate la ATI și, în acest fel, cred că am depășit perioada de maximă presiune asupra secțiilor de terapie intensivă. Soluția pandemiei este una singură: vaccinarea în masă.
- Referitor la personalul medical insuficient: Nu rezolvă problema și e nevoie de o atenție specială pentru astfel de secții. Este clar că în cadrul reformei sistemului de sănătate trebuie acordată atenție nu numai dotării spitalelor, ci și zonei de resursă umană.
- Campania de vaccinare nu este în dificultate. Dacă menține acest ritm și diversificăm campania de vaccinare ne atingem obiectivele. S-a discutat cu firmele mari care doresc să își vaccineze personalul și există foarte mult interes. Important este să respectăm restricțiile și să meargă oamenii să se vaccineze. Soluția pandemiei este una singură, vaccinarea în masă
- Despre criza citostaticelor. Am aflat din media despre criza citostaticelor și cred că doamna ministru a Sănătății va rezolva rapid situația.
- Despre AstraZeneca, vom vedea cum se poate structura cel mai bine acest demers (de chemare în judecată). Contractul a fost negociat de Comisia Europeană. Este un demers dezamăgitor.