Din cuprinsul articolului
Luni, 3 februarie, preşedintele Klaus Iohannis a trasnmis mai multe mesaje de la Bruxelles, unde participă, la întâlnirea liderilor Uniunii Europene, în care va discuta despre apărarea europeană împotriva Rusiei și tarifele anunțate de Donald Trump și care vizează Canada, Mexic și China.
După mai bine de o lună de tăcere, Klaus Iohannis a declarat că nu va demisiona și că va pleca „oricum, peste câteva luni”.
Klaus Iohannis: Demisia mea e o temă populistă. Nu despre asta trebuie să vorbim
Iohannis a argumentat că în Constituție scrie că trebuie să rămână în funcție până va preda mandatul președintelui care va fi ales.
„Cred că este o temă vehiculată din motive populiste și electoraliste. Nu-i așa? Funcționăm după Constituție. Când am fost ales, peste 6 milioane de români mi-au dat votul ca să fac lucrurile ca la carte, iar Cartea e Constituția, acolo scrie foarte clar că trebuie să stau până predau mandatul președintelui nou ales.
Nu despre asta trebuie să vorbim. Peste puține luni plec. Ce am făcut e de domeniul trecutului, mi le asum și pe cele bune, și pe cele rele. Acum trebuie să ne pregătim pentru noi alegeri, românii să înțeleagă că asta e tema pe care trebuie să o discutăm.
Nu văd o utilitate în discuții prelungite dacă trebuia sau nu să stau. Candidații și cei interesați de România să poftească în față să spună cum vor ei să ducă România mai departe și la ce să se aștepte românii de la ei.
Astea sunt temele importante, ar fi foarte util să ne concentrăm pe acestea”, a declarat Iohannis.
Foarte multă lume se simte enervată. Dar acum trebuie să ne pregătim foarte serios pentru alegerile ce urmează
În ceea ce privește raportul elaborat pe 27 ianuarie de Comisia de la Veneția în legătură cu anularea alegerilor prezidențiale din România, Klaus Iohannis este de părere că „CCR este cea care validează sau invalidează alegerile”.
„Este foarte important să vedem cum s-a ajuns aici. S-a ajuns aici pentru că CCR este cea care validează sau invalidează alegerile prezidențiale.
Aud așa voci în publicul nostru cum că trebuie să vină cineva să explice ce s-a întâmplat. Scrie foarte clar în motivația CCR. Acolo putem să citim de ce s-a luat această decizie.
Comisia de la Veneția a analizat și vine cu un document care face niște propuneri cum ar trebui să fie tratate chestiunile dacă cumva se va ajunge, eu sper să nu, la ceva similar. Este rolul Parlamentului să preia acest document să vadă unde sunt oportune anumite modificări legislative.
Eu cred că foarte multă lume se simte enervată de faptul că aceste alegeri nu au dat un rezultat. Cu toții ne-am așteptat să avem un nou președinte, eu să predau mandatul și lucrurile să meargă mai departe. Din păcate nu a fost așa și acum trebuie să ne pregătim foarte serios pentru alegerile ce urmează”, a mai declarat Klaus Iohannis.