Astmul bronşic, una dintre cele mai răspândite afecţiuni respiratorii din România, afectează în prezent peste 1 milion de români care prezintă simptome asociate acestei boli1, iar diagnosticul și tratamentul pentru această afecţiune se aplică la 4% din totalul populaţiei. În acest context, Societarea Română de Pneumonologie (SRP) împreună cu Societatea Română de Alergologie şi Imunologie Clinică (SRAIC )a lansat, Kitul de asistență a bolnavului cu astm.
Kitul de asistenţă este un instrument util pacienţilor pentru înţelegerea, controlul și tratarea acestei boli. Pachetul, creat ca un răspuns la scăderea aderenţei la tratament a pacientului cu astm, cuprinde Jurnalul pacientului Adult cu Astm şi Jurnalul Copilului cu Astm, materiale disponibile atât în variantă printată, cât și în variantă digitală (pentru web, telefon, tablet ă), adaptându-se fiecărui device de pe care sunt accesate.
Jurnalul pacientului Adult cu Astm şi Jurnalul Copilului cu Astm vor fi distribuite către pacienţi prin intermediul medicilor de specialitate (pneumologi, alergologi) şi vor avea ca obiectiv transformarea într -un ajutor pentru persoanele care suferă de această boală ce necesită control permanent.
Prevalența astmului – în creștere
Astmul bronşic este una dintre bolile a căror prevalenţă este în creştere, în ultimii ani. Astfel, conform „Global Asthma Report 2011”, prevalenţa astmului bronşic la copiii români cu vârsta în tre 13-14 ani a crescut cu 12,8%2, astmul devenind cea mai frecventă boală cronică în rândul copiilor. Totodată, OMS estimează că 300 de milioane de oameni suferă de astm la nivel mondial, iar în Europa boala afectează 30 de milioane de pacienţi. Conform statisticilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, bolile cronice pulmonare reprezintă a patra cauză de mortalitate din lume
În premieră în România, Kitul de asistenţă a bolnavului cu astm pune la dispozitia medicului un instrument verificat, disponibil oriunde și oricând, pe care poate să-l recomande pacientului cu astm, pentru a-l asista în timpul tratamentului. Totodată, Kitul ajută în mod real pacientul, facilitând accesul acestuia la informaţii verificate și stimulându -l să aibă o evidenţă continuă a parametrilor stării de sănatate, prin paginile de monitorizare ale Jurnalului și în secţiunea dedicată online.
„Jurnalul Adultului cu Astm şi Jurnalul Copilului cu Astm au fost realizate, în primul rând, în scop educaţional. Marea majoritate a pacienţilor diagnosticaţi cu astm nu înţeleg că astmul este o boală pe care trebuie să o ţii în permanenţă sub control atent şi nu respectă recomandările de tratament ale medicilor. Sperăm că aceste instrumente vor reprezenta repere fundamentale în tratarea astmului bronşic şi că vor fi cu adevărat folosite de pacienţi”, a declarat prof. Dr. Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie.
„Astmul este una dintre bolile ce afectează major copiii români, scăzând calitatea vieţii şi posibilitatea de a se integra social, afectându-i atât pe aceştia, cât şi pe părinţi. În ultimii ani, prevalenţa la copiii cu vârsta între 13-14 ani a crescut cu 12.8%, ajungând în acest moment la aproximativ 6.4% din totalul copiilor români cu această vârstă. Credem că pentru aceştia dar, mai ales, pentru părinţii lor, Jurnalul Copilului cu Astm poate deveni un ghid în controlul şi tratamentul bolii” a declarat Prof. Dr. Diana Deleanu, preşedintele Societăţii Române de Alergologie şi Imunologie Clinică.
Jurnalul Adultului cu Astm şi Jurnalul Copilului cu Astm vor fi publicate în 5.000 de exemplare în primă fază şi vor fi distribuite în cabinetele medicilor pneumologi şi alergologi din ţară. Jurnalul Adultului cu Astm are 84 de pagini de informaţii ce conţin detalii despre boală, simptome, factori predispozanţi, tipuri de investigaţii posibile şi detalii despre tipurile de tratament recomandate, uşor accesibile pacienţilor. Acesta cuprinde, de asemenea, un test (ACT) menit să evalueze nivelul de control asupra bolii.
Jurnalul Copilului cu Astm este un intrument destinat părinţilor cu copii diagnosticaţi cu astm bronşic şi conţine, de asemenea, informaţii utile controlului bolii, precum şi testul ACT. Ambele instrumente vor fi disponibile şi online, pe site-ul www.jurnalulpacientului.ro .