Sari la conținut

Kim Kardashian suferă de o boală autoimună. Cum reușește să treacă peste crizele acestei afecțiuni

Kim Kardashian suferă de o boală autoimună. Vedeta a vorbit despre boala autoimună de care suferă, psoriazis. Ea a fost nevoită să trăiască cu această boală care apare şi dispare, în prezent vedeta TV aflându-se sub tratament.

Kim Kardashian spune că dieta ei în mare parte vegană o ajută să gestioneze simptomele psoriazisului. Un dietetician a spus care sunt cele mai bune alimente pentru această afecțiune cronică.

Într-o postare pe blogul de stil de viață al surorii sale Kourtney, Poosh, femeia în vârstă de 42 de ani a împărtășit faptul că dieta ei preponderent vegană a ținut la distanță crizele de psoriazis.

Poate o dietă vegană să ajute în cazul psoriazisului?

Psoriazisul este o boală autoimună care durează toată viața și care provoacă pete roșii, solzoase, cu mâncărimi pe piele, iar în prezent, nu există un tratament.

Potrivit Fundației Naționale de Psoriazis, acesta poate fi gestionat cu un plan de tratament adecvat, care poate include evitarea anumitor alimente. Desspre acest subiect a vorbit Amy Lawson, RDN, LDN și fondator al Thrive Nutrition.

„Anumite alimente pot ajuta la ameliorarea inflamației care este asociată cu psoriazisul. Alimentele care au cel mai mare impact asupra sănătății pielii le includ pe cele cu proprietăți antiinflamatorii, toate provenind din plante”, spune Lawson pentru VegNews.

âCu toate acestea, nu toate alimentele pe bază de plante sunt bune. Zaharurile simple și carbohidrații simpli, cum ar fi pâinea albă și pastele, pot acutiza boal.

Care sunt factorii declanșatori?

De asemenea, psoriazisul poate fi declanșat de mai mulți factori și este important să înveți să îi gestionezi. Potrivit Fundației Naționale pentru Psoriazis, cei mai comuni factori declanșatori includ stresul, vremea (mai ales când este rece sau uscată), leziuni ale pielii (arsuri solare, mușcături de insecte, zgârieturi), boli, alergii, fumat și anumite alimente.

Într-un studiu din 2017 care a examinat efectele modelelor alimentare asupra psoriazisului, alimentele cel mai des eliminate au inclus carnea, lactatele, glutenul și zahărul. Pacienții care au eliminat aceste alimente și cei care au urmat diete vegane și paleolitice au raportat o îmbunătățire a stării de sănătate.

Alimentele pe care trebuie să le evitați dacă aveți psoriazis

Alimentele de mai jos au fost raportate ca fiind cele care declanșează crizele, dar trebuie remarcat faptul că este posibil ca acestea să nu afecteze în mod negativ toate persoanele cu psoriazis.

„Studiile au arătat că anumite alimente pot favoriza răspunsul inflamator din organism și agrava afecțiunile pielii, cum ar fi psoriazisul. Alimentele care promovează inflamația includ grăsimile saturate, cum ar fi cele din carnea roșie. Bineînțeles, dacă urmați o dietă bazată pe plante, carnea roșie nu reprezintă un motiv de îngrijorare”, spune Lawson.

1.Carnea roșie, lactatele și ouăle. Evitarea cărnii roșii, a produselor lactate și a ouălor ar putea ajuta la reducerea severității leziunilor de psoriazis.

  1. Carnea roșie

Conține un acid gras polinesaturat numit acid arahidonic, despre care se știe că agravează psoriazisul. Produsele lactate, inclusiv laptele, brânza și iaurtul, conțin, de asemenea, acid arahidonic. Cercetările sugerează că acidul arahidonic care se găsește în lactate poate chiar să irite mucoasa intestinală, ceea ce duce la agravarea crizelor.

Ouăle conțin, de asemenea, acid arahidonic, așa că reducerea sau eliminarea tuturor celor trei poate duce la îmbunătățiri generale.

2. Gluten
Ca și boala celiacă, psoriazisul este o afecțiune autoimună. Persoanele cu psoriazis au o șansă mai mare de sensibilitate la gluten. Așadar, dacă aveți ambele, atunci eliminați complet alimentele care conțin gluten, inclusiv grâul, orzul, secara, pastele și berea.

3. Legume precum roșiile, vinetele, ardeii dulci, ardeii iuți, cartofii albi și condimentele derivate din piper, cum ar fi paprika și piperul cayenne, pot declanșa inflamația?

Unii oameni cred că un alcaloid numit solanină, pe care îl conțin toate nightshades, poate declanșa inflamația. Cu toate acestea, există puține dovezi care să sugereze acest lucru. Dimpotrivă, cercetările arată că solanina poate reduce de fapt inflamația, dar sunt necesare mai multe dovezi pentru a trage o concluzie.

4. Alimentele ultraprocesate
Termenul „alimente ultraprocesate” acoperă un spectru larg de lucruri care sunt bogate în sare, grăsimi și zahăr. Printre acestea se numără: produse de patiserie, cum ar fi fursecurile, croissantele și prăjiturile.

Carnea procesată, inclusiv șuncă și cârnați

Așa-numitele alimente din „făină albă”/carbohidrați rafinați, cum ar fi pâinea albă, pastele albe și orezul alb

5. Alcool
Ar putea fi înțelept să evitați berea, vinul, lichiorul și cocktailurile dacă aveți psoriazis. Psoriazisul implică o inflamație – și alcoolul o înrăutățește.

O teorie este că acesta afectează neurotransmițătorii din creier, care apoi provoacă inflamații. Dar, sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege rolul alcoolului în exacerbările de psoriazis, potrivit vegnews.com.

 

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel