Din cuprinsul articolului
Keratită virală, o infecție virală a corneei. Simptome, tratament și sfaturi de prevenire.
Pentru mulți oameni, cel mai mare coșmar pentru sănătate ar putea fi pierderea vederii. O tânără din Delhi a dezvoltat o infecție virală care afectează ochii, numită Keratită virală. Dr. Priyanka Singh, consultant și chirurg oftalmologic, Neytra Eye Centre, Saket, New Delhi a împărtășit cu Times Now cum o fetiță de 7 ani s-a prezentat la Neytra Eye Center, Saket EYE OPD, cu plângeri de scăderea vederii, roșeață și durere în ochiul stâng din ultimele 2 zile.
În ciuda utilizării medicamentelor fără prescripție medicală (OTC), copilul nu a avut parte de nicio îmbunătățire. Ochiul drept a avut o vedere de 6/6, în timp ce cel stâng a avut o vedere de 6/18. A existat roșeață cu fotofobie severă.
Dr. Priyanka Singh a efectuat o examinare delicată a ochiului și a diagnosticat L/E cu keratită virală severă cu 40% implicare a epiteliului corneei și un ulcer în zona centrală a corneei (văzut la lumina filtrului albastru).
Imediat, pacientului i-au fost prescrise antivirale orale și topice, picături pentru ochi cu antibiotice topice și picături pentru ochi lubrifiante, spune dr. Priyanka Singh. În ziua 3: a existat o rezoluție de 80% a ulcerului. Vederea pacientului a fost îmbunătățită la 6/9 fără durere și roșeață. În ziua 7: Ulcerul a fost complet vindecat, fără cicatrici și cu o viziune de 6/6.
Ce este keratita virală?
Este o infecție virală a corneei cauzată de virusul Herpes simplex sau, în anumite cazuri, de virusul varicelei. S-ar putea să înceapă ca o conjunctivită virală și să se răspândească rapid în straturile mai profunde ale corneei, spune dr. Priyanka Singh, consultant și chirurg oftalmologic, Neytra Eye Centre, Saket, New Delhi.
Dacă este lăsată netratată, poate provoca o infecție în interiorul ochiului sau cicatrici ale corneei în stadii ulterioare, ducând la afectarea vederii pe tot parcursul vieții și la necesitatea unui transplant de cornee.
Simptome ale infecției cu keratită virală:
- Durere
- Înroșirea ochilor
- Scăderea vederii
- Sensibilitate crescută la lumină
- Incapacitatea de a deschide ochii
- Lăcrimare excesivă
Keratita virală este mai frecventă după tuse și răceală obișnuită, febră virală sau după varicela.
Tratamentul pentru cheratita virală implică:
- Antibiotice topice
- Antivirale topice
- Picături lubrifiante pentru ochi
- Antiviralele orale pot fi necesare în caz de boală recurentă sau boală severă.
Cum să preveniți keratita virală:
1. Dacă aveți o infecție virală, spălați-vă mâinile cu atenție înainte de a vă atinge ochii, pleoapele sau pielea din jurul ochilor. De asemenea, este posibil să vă reduceți riscul de keratită prin prevenirea infecțiilor virale.
2. Dacă apar orice simptome, consultați un oftalmolog. Cazurile ușoare până la moderate de keratită pot fi de obicei tratate eficient, fără a provoca pierderea vederii, dacă sunt tratate prompt.
3. Luarea de medicamente fără prescripție medicală fără a consulta un medic poate provoca mai multe daune decât bine. Ochii tăi sunt o parte delicată a corpului tău, așa că nu te automedica.