Din cuprinsul articolului
Acuzații grave la Spitalul din Mangalia, după ce un tânăr în vârstă de 25 de ani a murit de peritonită.
Medicul care ar fi trebuit să-l opereze ar fi amânat operația pe motiv că programul lui de lucru se terminase.
Jurnalul MORȚII. Un tânăr de 25 de ani, mort de o banală apendicită, după 3 diagnostice greșite
Tânărul a lăsat în urma lui un jurnal video, filmat pe patul de spital. Imaginile îl arată optimist în ultimele ore de viaţă, încrezător în medicii care îi promiseseră că va pleca acasă pe picioarele lui.
Iulian Grigore a ajuns la Spitalul din Mangalia pe 16 decembrie, cu dureri abdominale, vărsături și febră. Medicii l-au diagnosticat cu enterocolită, i-au dat un tratament și l-au lăsat să plece acasă. Tânărul a revenit a doua zi la spital, pentru că se simțea din ce în ce mai rău. I-a fost administrată o perfuzie, după care a fost lăsat, din nou, să plece acasă. Durerile nu s-au oprit, ba mai mult s-au agravat,așa că, în mai puțin de 24 de ore, Iulian s-a întors la același spital. De această dată, a fost diagnosticat cu pietre la rinichi. A primit alt tratament și a plecat acasă.
„I-au făcut electrocardiogramă, i-au băgat o perfuzie și i-au dat drumul acasă. Ba că-i rinichiul, ba că e nisip, ba că-i enterocolită, ba că-i piatră… deci au mers pe bâjbâială… Am plecat iar la urgență, în aceeași zi, pe 17. De data asta i-au luat și sânge, urină, i-au făcut iar perfuzii”, povestește Marius Grigore, tatăl băiatului.
A fost umilit de asistente, deși suferea îngrozitor: Dă-te jos din pat. Du-te și te spală, că puți
A revenit la același spital, după două zile, unde același doctor care l-a trimis de trei ori acasă, a decis acum să îl interneze, dar starea pacientului se tot agrava, spun rudele lui.
„L-au ținut deci marți, miercuri, joi, vineri, sâmbătă și duminică, 25, în ziua de Crăciun. M-a chemat și mi-a zis ca să-l externez și să îl duc la Constanța. Hai că am găsit o salvare, de parcă era de pomană, așa”, a declarat presei Marius Grigore, tatăl lui Iulian.
Boala l-a adus pe Iulian Grigore la spital înainte de Crăciun, iar o zi de așteptare s-a transformat în 6.
„A fost și umilit de către asistente. Îi spuneau: dă-te jos din pat că ești mare, de-aia ești așa gras, du-te și spală-te că puţi! Deci îl umileau, iar el, săracul, nu putea de dureri…”, mai spune tatăl lui, potrivit antena3.ro.
După zile întregi de dureri, Iulian a ajuns în stare gravă la Spitalul județean Constanța. Medicii de la Mangalia nu mai puteau să-l opereze așa că l-au trimis la Județean.
„În urma investigațiilor imagistice s-a decis să se intervină chirurgical de urgență. Ulterior a mers la Terapie Intensivă cu stare generală gravă, instabil hemodinamic. În pofida tuturor eforturilor depuse de medicii din cadrul Spitalului Județean Constanța, a survenit decesul”, a declarat Crina Kibedi, purtător de cuvânt Spitalul Județean Constanța.
Iulian, un tânăr din Mangalia, a murit de peritonită
Infecţia se răspândise, însă, în corpul lui Iulian. Tânărul a luptat cu moartea chiar şi la Terapie Intensivă, după operaţie. Tatăl îşi aduce aminte că, deşi era sedat, fiul lui dădea semne că îl auzea.
„Avea pulsul 132, când vorbeam cu el se ridica pulsul la 142 şi deschidea ochii”, a spus tatăl lui Iulian.
A doua zi după operaţie, Iulian s-a stins. Era a treia zi de Crăciun.
„Pe la zece am primit telefonul de la domnul doctor ‘Îmi pare rău, este ora 10, pe la 8 a decedat’. A căzut cerul pe mine, vă dați seama, asta a fost”, a mărturisit tatăl tânărului.
Certificatul medico-legal arată că tânărul a murit din cauza unei peritonite. Abia acum părinţii şi-au găsit puterea să ia legătura cu un avocat ca să depună plângere penală pentru malpraxis.
„Pentru mine, timpul s-a oprit în loc. Nu este posibil ca în ziua de astăzi să mori cu zile de la simplă operaţie de apendicită”, crede tatăl lui Iulian. Întrebat cine este vinovat de moartea fiului său, bărbatul răspunde: „Tot spitalul Mangalia!”
Cum se apără medicul acuzat că nu a vrut să-l opereze
Medicul chirurg acuzat că nu a vrut să-l opereze pe băiat la Mangalia lucrează la acel spital de mai bine de 15 de ani. Kadisha Muayabo spune că nu este de vină, pentru că, oricum, ar fi fost necesare mai multe investigații.
„Nu pot spune că eu sunt responsabil pentru moartea copilului, eu am vrut să fac ceva bun. Era supraponderal, e greu de depistat. În fiecare zi eram la el, i-am făcut analize. L-am văzut joi, vineri și sâmbătă. Eu nu sunt Dumnezeu. Mai ales că v-am zis că era supraponderal. Asta a fost tot! Mie îmi pare rău de copil”, a declarat medicul pentru presa locală.
Șefii lui așteaptă expertiza medico-legală.
„Pentru a se dovedi malpraxisul se vor implica 3 sau 5 instituții. Prima dovada va fi expertiza anatomopatologică sau medicolegală. Din ea va rezulta diagnosticul constatator și apoi se poate face o legătură cu o eventuală rea practică a domnului doctor. Documentele vor putea fi folosite de familie în sesizarea colegiului medicilor”, spune Liviu Mocanu, purtător de cuvânt al Spitalului din Mangalia.