Jumătate dintre adulții de peste 45 de ani sunt în prag de diabet. Ce valoare a glicemiei ar trebui să te alarmeze și ce poți face ca să o scazi

Jumătate dintre adulții de peste 45 de ani au prediabet. Glicemia reprezintă concentrația glucozei în sânge. Mecanismele de reglare țin glicemia sub control, însă când aceasta este prea mare apare diabetul.

În faza de prediabet glicemia este de 100-125, există o încărcare genetică (adică sunt în familie rude de gardul I care au această boală) și mai există și cel de-al treilea factor – obezitatea.

Combinate, obezitatea la care se adaugă stresul și abuzul alimentar duc în cele din urmă la diabet zaharat. Aceasta înseamnă un nivel al glicemiei de la 126 în sus și peste 6,5 unh nivel al hemoglobinei glicate, un indicator care reprezintă media glicemiei din ultimele trei luni.

Jumătate dintre adulții de peste 45 de ani au prediabet

Prediabetul, denumit uneori „metabolism alterat al glucozei”, nu prezintă simptome clare, însă persoanele cu glicemii mai mari decât cele normale, relevate în urma unor teste sangvine, ar trebui să fie testate pentru diabet o dată la unul sau doi ani, potrivit American Diabetes Association.

Într-un studiu care a durat 15 ani, medicii au descoperit 1.148 de persoane au prezentat glicemii ridicate, 828 au dezvoltat diabet şi 237 au început să îşi injecteze insulină pentru a-şi ţine glicemia sub control.

Cercetătorii au translatat aceste rezultate asupra grupei de populaţie în vârstă de peste 45 de ani şi au descoperit că aproape jumătate dintre aceste persoane prezintă riscul de a dezvolta prediabet pe parcursul vieţii, 30% vor dezvolta diabet şi 9% vor fi nevoite să îşi administreze injecţii cu insulină.

Diabetul poate fi evitat

Vestea bună este că o persoană cu prediabet poate să reducă riscul de a dezvolta boala dacă urmează câțiva pași simpli. Primul dintre aceștia ar fi să-și scadă greutatea corporală cu 7%. Apoi, să facă exerciții fizice timp de 30 de minute pe zi. O mână de ajutor vine și din prescrierea Metformin-ului, un medicament antidiabetic care scade nivelul zahărului în sânge.

Medicii recomandă persoanelor de orice vârstă, supraponderale sau obeze (IMC mai mare decât 25 kg/m2) și care au o rudă de gradul I cu diabet, să își testeze periodic valorile glicemiei. Acelaşi lucru este recomandat şi în cazul celor care au indicele de masă corporală normal, dar sunt sedentari şi în familie au cazuri de diabet zaharat.

Diabetul zaharat netratat prezintă un risc crescut pentru complicații precum retinopatia diabetică (afectarea ochilor), insuficiență renală (afectarea rinichilor), boli cardiovasculare, afecțiuni ale nervilor periferici (piciorul diabetic) şi accidente vasculare cerebrale.

Recent Posts

Dana Budeanu s-ar fi căsătorit în secret cu fiul unui politician influent

Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…

4 minute ago

Trucul care te ajută să previi formarea mucegaiului în borcanele de zacuscă

Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…

34 de minute ago

Aceste pensii vor fi recalculate după o nouă formulă – ce sume vor primi în plus beneficiarii

Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…

o oră ago

Spitalul Județean Mehedinți, judecat pentru ucidere din culpă

La cinci ani de la decesul unui pacient internat în secția de terapie intensivă, Spitalul…

2 ore ago

Decizia care i-a salvat viața unui român în mijlocul inundațiilor din Spania. „Altfel n-aș fi supraviețuit”

Adrian, un român stabilit în Spania, a scăpat ca prin minune din inundațiile care au…

2 ore ago

Motivul tulburător pentru care polițiștii ating mereu portbagajul mașinilor pe care le opresc

Un avocat dezvăluie motivul tulburător pentru care polițiștii ating portbagajul sau partea din spate a…

3 ore ago

Citeste si: