Izvorul Tămăduirii este o mare sărbătoare creștină, care nu are o dată fixă, ci se ține în vinerea din Săptămâna Luminată, adică prima vineri după Paște.
Este o zi mare și sfântă, zi în care se sfințesc apele, un fel de soră mai mică a Bobotezei.
În această zi, creştinii ortodocşi vin la biserică pentru a lua Agheasma Mică, care este pregătită de preoţi la toate bisericile şi mânăstirile, existând credinţa că cei care asistă la slujba specială făcută la biserică în această perioadă şi cei care citesc acatistul Izvorului Tămăduirii pot scăpa de patima alcoolului.
Această sărbătoare aminteşte de câteva minuni care au fost săvârşite la un izvor care se afla în preajma Constantinopolului, într-una dintre acestea un orb recăpătându-şi vederea după ce s-a spălat pe faţă cu apa izvorului.
Acest praznic este închinat Maicii Domnului şi are rolul de a arăta importanţa acestea în ceea ce biserica numeşte „lucrarea mântuirii oamenilor“. Scrierile sfinţilor părinţi amintesc că de-a lungul anilor, izvorul a vindecat mai multe suferinţe şi răni. Şi acum există o biserică în Istanbul în loc care se presupune că există izvorul cu apa tămăduitoare. Biserica Izvorului Tămăduirii este ridicată în secolul al XIX-lea, însă în subsolul acesteia există un paraclis care datează din secolul al V-lea, unde există şi astăzi izvorul respectiv.
În toate lăcaşurile ortodoxe de cult de la oraşe şi de la sate, la praznicul închinat Izvorului Tămăduirii se săvârşesc, după rânduială specifică Săptămânii Luminate, slujbe de sfinţire a apei, numită Agheasma Mică. După slujba de sfinţire, preoţii îi stropesc pe credincioşi cu apă binecuvântată şi cântă troparul:
„Mântuieşte, Doamne, poporul Tău şi binecuvântează moştenirea Ta, biruinţa binecredincioşilor creştini asupra celui potrivnic dăruieşte, şi cu crucea Ta, păzeşte pe poporul Tău”. În credinţa populară, acest cântec de binecuvântare, rostit de preot în timp ce mulţimea credincioşilor este stropită cu apă sfinţită, are rol purificator, de îndepărtare a energiilor negative şi a pagubei.
Apa sfinţită acum are efecte dovedite asupra sănătăţii fizice şi spirituale. În tradiţia populară, bolnavii care respectă ritualul şi beau agheasmă dimineaţa, înainte de micul dejun, se înzdrăvenesc. De asemenea, cu Agheasma mică se stropesc încăperile din gospodărie, cu excepţia băii.
Gospodinele respectă ziua de prăznuire şi nu spală, nu calcă rufe şi nu croiesc un lucru de îmbrăcăminte, pentru că acesta nu va fi de folos şi nu va fi terminat niciodată. Mai ales în mediul rural, gospodarii aruncă apă sfinţită peste vitele de povară, pentru ca acestea să fie sănătoase şi să lucreze cu spor la lucrările agricole.
Pentru a avea un an bogat, gospodarii stropesc cu apă sfinţită în ziua praznicului grădinile şi livezile. Totodată, acest ritual protejează recoltele de efectele grindinei. În ziua praznicului, credincioşii se pot ruga în lăcaşuri care poartă numele sărbătorii, care au hramul Izvorului Tămăduirii.