Îți sângerează gingiile? Cu siguranță și-au sângerat și ție gingiile. Acest lucru nu trebuie să te îngrijoreze, dar poate fi semnul unei probleme de sănătate. Se poate datora unei boli gingivale sau unei carențe de vitamine.
Gingiile sănătoase nu sângerează, așa că, dacă se întâmplă de fiecare dată când te speli pe dinți, ar trebui să consulți un medic stomatolog.
Acesta vă va verifica dinții și, după ce va exclude motive precum igiena orală precară și periajul incorect, va investiga problema deficienței de vitamine.
Vitamina C este deosebit de importantă pentru sănătatea orală, deoarece ajută la construirea unor dinți și gingii puternice.
Proprietățile antioxidante ale vitaminei C, cunoscută și sub numele de acid ascorbic, o fac esențială pentru dezvoltarea și întreținerea gingiilor. De asemenea, joacă un rol în sinteza colagenului, care este necesar pentru a construi țesuturile conjunctive, inclusiv oasele, vasele de sânge și gingiile.
Fără această vitamină specială, gingiile nu ar fi capabile să susțină dinții și maxilarul. Din fericire, sângerarea gingiilor și alte probleme conexe pot fi inversate printr-un aport adecvat de vitamina C.
Adulții au nevoie de 40 mg de vitamina C pe zi, cantitate pe care o pot obține prin alimente. Vitamina nu poate fi stocată în organism, așa că trebuie să fie refăcută zilnic.
Portocalele și sucul acestora, ardeii roșii și verzi, căpșunile, broccoli, varza de Bruxelles și cartofii sunt surse bune de vitamina C.
Sângerarea gingiilor poate fi, de asemenea, un semn al bolii gingivale, care începe ca gingivită și progresează până la parodontită, care poate provoca chiar pierderea dinților.
Gingivita și parodontita sunt cauzate de acumularea de placă pe dinți.
Scorbutul, cea mai extremă formă de deficiență de vitamina C, este rară și este cauzată de absența vitaminei C din alimentație timp de cel puțin trei luni. Pe lângă umflarea și sângerarea gingiilor, provoacă, de asemenea, dureri articulare, vânătăi pe piele și pete roșii sau purpurii pe piele.
Afecțiunea este ușor de tratat prin consumul de alimente bogate în vitamina C sau prin administrarea de suplimente de vitamina C. De obicei, bolnavii se simt mai bine în 48 de ore de la tratament și se recuperează complet în două săptămâni.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…