Din cuprinsul articolului
Îți rozi pielițele de la unghii? Îți pui sănătatea în pericol: bacteriile pătrundă în rană și…
Aveți obiceiul de a vă roade unghiile sau de a vă rupe mici pielițe? Aveți grijă, poate apărea o infecție. Bacteriile pătrund în piele, adesea printr-o tăietură, o zgârietură sau o așchie.
Această afecțiune a pielii, care în general nu este gravă, apare la câteva zile după o rană a pielii, chiar și una foarte ușoară (cum ar fi o manichiură aspră, un ghimpe sau o mușcătură de insecte).
Rana permite bacteriilor de la suprafața pielii să pătrundă în rană și să infecteze țesutul unghiei sau al degetului. Bacteria (Staphylococcus aureus sau Streptococcus) provoacă un abces plin de puroi.
Acesta este cunoscut sub numele de paniculita, o infecție în jurul marginii unghiei, în principal pe degetul mare sau mic. Un tratament prompt va împiedica formarea și, mai ales, dezvoltarea abcesului.
Există două tipuri de panicită: panicita superficială și panicita profundă, potrivit Sante Magazin.
Panita superficială este localizată în jurul marginii degetului sau în carne. Ea poate fi recunoscută prin inflamație rapidă, umflături, roșeață și o durere înțepătoare. Este important să o tratați rapid, prin „maturare”.
Paniculita profundă este, de obicei, o complicație a paniculitei superficiale (identificată târziu sau tratată inadecvat). În acest stadiu, infecția se extinde la tecile tendoanelor musculare ale degetelor și ale mâinii, ducând la o infecție a tendoanelor flexoare. Aceasta duce la dificultăți în flexia degetului infectat, cu inflamație intensă. Zona afectată este mai umflată, pielea este întinsă și albicioasă: aceasta este „durerea albă”.
Pentru a trata o infecție ușoară, degetul de la mână sau de la picior trebuie scufundat de mai multe ori pe zi într-o baie de apă caldă și sare grunjoasă.
Când rana pare curată, se recomandă să se aplice comprese cu alcool de 60°, să le păstrați câteva ore și să le reînnoiți frecvent până când degetul de la mână sau de la picior își recapătă aspectul normal.
Dacă plaga rămâne dureroasă și umflată, trebuie consultat fără întârziere un medic. Nu extirpați niciodată singur abcesul.
Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…
Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…
Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…
Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…
Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…
Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…