Din cuprinsul articolului
Preferi cafeaua ta neagră? Atunci probabil că îți place ciocolata neagră, amară, potrivit unor noi cercetări care identifică o bază genetică pentru acele preferințe.
Dacă ești tu, atunci felicitări – ești norocosul câștigător genetic al unei trăsături care îți poate oferi un impuls către o stare bună de sănătate, potrivit cercetătorului de cafeină Marilyn Cornelis, profesor asociat de medicină preventivă la Northwestern University Feinberg School of Medicine.
Studiile demonstrează că cantități moderate de cafea neagră – între 3 și 5 căni pe zi – s-a dovedit că scad riscul anumitor boli, inclusiv Parkinson, boli de inimă, diabet de tip 2 și mai multe tipuri de cancer.
Dar este posibil ca aceste beneficii să fie mai pronunțate dacă cafeaua nu conține lapte, zahar și alte arome de îngrășare pe care tindem să le adăugăm.
„Știm că există tot mai multe dovezi care sugerează că există un impact benefic al consumului de cafea asupra sănătății. Dar citind printre rânduri, oricine sfătuiește pe cineva să consume cafea l-ar sfătui de obicei să consume cafea neagră din cauza diferenței dintre consumul de cafea neagră și cafea cu lapte și zahăr”, a adăugat Cornelis.
„Cafeaua neagră este în mod natural fără calorii. Al doilea mod de consum al cafelei poate adăuga sute de calorii, iar beneficiile pentru sănătate ar putea fi destul de diferite”, a subliniat medicul.
Cercetarea a studiat caracteristicile genetice a peste 120.000 de persoane ce consumau cafea zilnic.
În urma acesteia, au fost identificate două variante genetice responsabile de metabolizarea cafeinei (POR și ABCG2) și două care influențează efectul de „recompensă” al substanței conținute de cafea (BDNF și SLC6A4).
De asemenea, alte două gene implicate în metabolismul glucozei și cel al lipidelor (GCKR și MLXIPL) au fost asociate pentru prima oară cu efectele metabolice și neurologice ale cafeinei.
Conducătorul cercetării a declarat că „au fost identificate subgrupe de persoane ce pot beneficia de o stare de sănătate mai bună prin ajustarea consumului de cafea (mărirea sau scăderera aportului)”.
Așa se explică de ce unele persoane consumă mai multă cafea pentru a beneficia de efectele binecunoscute (energie, vigilență, rezistență fizică, atenție, putere de concentrare), în timp ce în cazul altora, o cantitate foarte mică este suficientă.
Efectul poate fi rezumat astfel: aportul de cafea este „modulat natural” la nivel genetic.
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…