Sari la conținut

Îţi plac dulciurile? Iată ce trebuie să faci ca să previi apariţia cariilor

Cariile apar deoarece anumite tipuri de bacterii din cavitatea bucală se hrănesc cu zahărul din alimente şi produc o cantitate mică de acid, care poate distruge stratul protector de smalţ al dinţilor.

Consumul repetat de băuturi acidulate, precum sucurile carbogazoase sau sucul de portocale, poate provoca acelaşi lucru, făcând straturile inferioare ale dintelui vulnerabile la infiltrarea bacteriană şi la infecţie.

Un nou studiu efectuat la Chicago College of Dentistry şi publicat în Journal of the American Dental Association arată că oamenii pot preveni apariţia cariilor şi prin „secvenţierea alimentelor”, adică prin consumarea lor într-o anumită ordine ce permite schimbarea pH-ului (acidităţii) din gură.

Cercetătorii au folosit 20 de voluntari pentru acest studiu, oferindu-le 20 de grame de cereale bogate în carbohidraţi, amidon şi zahăr. Apoi, voluntarilor li s-a cerut să consume fie lapte, fie suc de mere, fie apă de la robinet. Oamenii de ştiinţă au testat aciditatea plăcii dintre molarii participanţilor înainte de masă, la două minute după masă, la cinci minute după masă şi apoi la 2-30 minute după ce au băut lapte, suc de mere sau apă.

După ce au consumat cerealele dulci, pH-ul plăcii a scăzut, adică a devenit mai acid şi producea substanţe care pot distruge smalţul dinţilor şi stimula apariţia cariilor. La 30 de minute după consumarea cerealelor, pH-ul a rămas la nivelul 5,83 – adică mai jos de pragul de 7 sub care lucrurile sunt acide.

După ce au consumat suc de mere, pH-ul nu s-a schimbat foarte mult, ajungând la nivelul de 5,84 la 30 de minute de la consum. În schimb, apa a ridicat pH-ul la 6,02. Laptele, însă, a oferit cea mai mare îmbunătăţire, ridicând pH-ul la 6,48, aproape de un nivel neutru, la care dinţii nu sunt în pericol.

„Rezultatele studiului nostru arată că doar laptele a putut reduce aciditatea plăcii dentare rezultate în urma consumului de cereale dulci”, explică Shilpa Naval, unul dintre autorii studiului. „Credem că laptele a ajutat la temperarea efectelor nocive ale carbohidraţilor fermentabili şi a ajutat la depăşirea nivelului scăzut al pH-ului”, mai spune specialistul.

Despre lapte se ştie deja că este benefic pentru dinţi datorită conţinutului său de calciu şi datorită abilităţii sale de a ajuta în procesul de remineralizare a dinţilor. De asemenea, pentru că laptele are un pH cuprins între 6,4 şi 6,7, această băutură ajută la schimbarea pH-ului gurii unei persoane astfel încât placa (biofilmul de bacterii) să se formeze mai greu.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel