Sari la conținut

Iți lași pasul nefăcut? Ce spune acest lucru despre tine?

lenjerie pat
sursa foto: arhiva doctorul zilei

Iți lași pasul nefăcut? Acest obicei poate dezvălui aspecte mai profunde ale personalității și obiceiurilor noastre.

Lumea poate fi împărțită în două tipuri de oameni: cei care își fac paturile și cei care nu. Ambele părți au argumente valabile pentru a-și apăra poziția.

Unii nu ies niciodată din casă decât dacă cearșafurile lor sunt perfect întinse, în timp ce alții consideră că este o datorie și preferă să-și petreacă timpul cu alte lucruri.

Din punct de vedere psihologic, acest obicei poate dezvălui aspecte mai profunde ale personalității și obiceiurilor noastre.

Ritualul de a-ți face patul

Mulți utilizatori cred că a-ți face patul are multe beneficii pentru sănătatea mintală. Amiralul Marinei în retragere și fostul cancelar al Universității din Texas Sistemul William H. McRaven este de acord și chiar a scris o carte numită: „Fă-ți patul: lucrurile mici care îți pot schimba viața și poate lumea”.

O carte publicată în 2017 subliniază că a-ți face patul dimineața te pregătește pentru succes. Teoria lor este că, pur și simplu, făcându-vă patul, ați îndeplinit cel puțin o sarcină. Așadar, simpla organizare a așternuturilor vă va permite să vă începeți dimineața cu un mic succes care credeți că va contribui la un succes și mai mare pe parcursul zilei.

Alte beneficii de a dedica câteva minute în plus rutinei tale de dimineață variază de la un somn îmbunătățit, stres redus, o perspectivă mai clară și mai calmă și o minte mai organizată.

Ce fel de oameni își fac paturile

Cercetările, așa cum au raportat Very Well Mind, arată că mai mulți oameni își fac paturile decât nu. De fapt, aproximativ 70% dintre americani își îndreaptă cearșafurile zilnic, potrivit unui studiu în dormitor realizat de National Sleep Foundation. Prin această analiză, cercetătorii au descoperit și câteva detalii interesante despre tipul de oameni care sunt cel mai probabil să facă această sarcină. De exemplu, oamenii din Vest și Midwest tind să urmeze această rutină mai rar, în timp ce cei din Sud și Nord-Est tind să o facă mai des.

Vârsta și stilul de viață sunt, de asemenea, factori care influențează practicarea acestui ritual. Potrivit sondajului, persoanele de peste 40 de ani și cei care locuiesc împreună au, de asemenea, mai multe șanse să-și lase patul curat înainte de a-și continua ziua.

Iți lași pasul nefăcut? Ce înseamnă asta?

Potrivit psihologilor, a nu ne face paturile poate dezvălui aspecte mai profunde ale personalității și obiceiurilor noastre. Unii oameni îl asociază cu un spirit mai liber, sugerând o posibilă legătură cu creativitatea.

Amânare: amânarea constă în dificultatea de a începe o activitate și de a o finaliza, așa cum este definită de site-ul web al Psihologilor Metropolitani din Madrid. Acest obicei ne face să amânăm chiar și cele mai simple și banale sarcini, cum ar fi împachetarea hainelor sau a face patul. Adesea, percepem aceste activități ca neimportante sau chiar plictisitoare, ceea ce ne face să le amânăm zilnic.

Fără rutină zilnică: Nu-ți face patul poate fi o reflectare a unei rutine de dimineață mai relaxate sau a lipsei uneia cu totul.

Senzație de control: în unele cazuri, dezordinea poate fi o modalitate de a te simți în controlul spațiului tău.

Exprimarea personalității: Modul în care ne menținem mediul, inclusiv patul, poate fi o expresie a personalității și valorilor noastre.

 

Beneficiile îndeplinirii acestei sarcini

Deși există puține cercetări științifice cu privire la efectele amenajării patului, există o mulțime de dovezi care indică beneficii semnificative pentru sănătatea mintală din această practică zilnică. Aceste beneficii includ:

Un sentiment de realizare

  • Calm
  • Dormi mai bine
  • Organizare mai mare
  • Concentrare mai mare
  • Relaxare
  • Stresul redus
Popescu Daniela

Popescu Daniela, jurnalist cu peste 10 ani de activitate, a scris articole din domeniul social, cultural, medical, economic. A colaborat cu mai multe publicatii printre care enumeram Evenimentul zilei, Animal Zoo, Capital, Evz Monden.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel