Categories: Expertul zilei

Îți este poftă de ceva dulce, sărat sau bogat în grăsimi? Iată ce probleme de sănătate sau emoționale se ascund în spatele unor pofte.

„Mănâncăm pentru o varietate de emoții diferite și mâncăm într-o varietate de circumstanțe diferite, care sunt la rândul lor legate de emoții”, spune Meryl Gardner, profesor de marketing la Universitatea din Delaware.

Gardner este autorul principal al unui nou studiu publicat în Journal of Consumer Psychology, care a analizat alegerea alimentelor și starea de spirit, adăugându-se la un număr destul de vast de cercetări care există deja despre interacțiunea dintre stări și alimente.

Se pare că există o legătură clară, destul de consistentă, între emoțiile negative și alimentele nesănătoase, deși există variații individuale pentru ce fel de gustări doresc oamenii. Într-o dispoziție proastă, mâinile oamenilor tind să plutească în borcanul cu biscuiți, punga cu bomboane, sertarul pentru gustări. Ceea ce este mai puțin clar este ce alimente ne atrag când avem o stare bună de spirit.

Ce emoții se ascund în spatele poftelor?

Pofta de alimente crocante indică prezența unor emoții îndreptate către exterior, precum: supărare, amărăciune, frustrare, ranchiună, stres, tensiune.

Pofta de alimente moi sau cremoase indică prezența unor emoții îndreptate către interior, precum: supărare și îndoială de sine (cu motiv sau fără), nervozitate, trădare, depresie, frică , rușine, regret.

Pofta de alimente cu consistență gumoasă indică prezența ambelor emoții de mai sus. Exemplu: frustrare și îndoială de sine.

Nevoia de a consuma grăsimi indică prezența fricii, ce are de-a face cu ezitarea de a te confrunta cu o anumită problemă sau de a face schimbări în viață sau nevoia de a umple un gol interior.

Aroma pe care o are mâncarea influențează nivelul de energie și dispoziția pe care o ai. Menta, de exemplu, este sinonim cu energia, ciocolata cu iubirea, alimentele iuți cu bucuria și ”nu mă doare nimic”.

Cafeaua pe care este posibil să o consumi în exces indică o stare de epuizare, o oboseală trecută de mult de limită. Te simți copleșit de responsabilități pe care nu le dorești și încerci astfel să faci față programului încărcat. Cred însă că știi: ceea ce îți oferă cafeaua este o energie falsă și de foarte scurtă durată.

Alcoolul în cantități mici este un stimulent. În cantități mari însă, este la polul opus și acționează ca deprimant. Persoanele care au poftă de bomboane (conținut mare de zahăr) au adesea și poftă de alcool. Ambele sunt asemănătoare ca structură și declanșează excese de consum alimentar

 

 

Recent Posts

Angela Similea și-ar fi pierdut casa din cauza datoriilor. Unde a ajuns să locuiască artista

La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…

24 de minute ago

Dana Budeanu s-ar fi căsătorit în secret cu fiul unui politician influent

Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…

55 de minute ago

Trucul care te ajută să previi formarea mucegaiului în borcanele de zacuscă

Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…

o oră ago

Aceste pensii vor fi recalculate după o nouă formulă – ce sume vor primi în plus beneficiarii

Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…

2 ore ago

Spitalul Județean Mehedinți, judecat pentru ucidere din culpă

La cinci ani de la decesul unui pacient internat în secția de terapie intensivă, Spitalul…

2 ore ago

Decizia care i-a salvat viața unui român în mijlocul inundațiilor din Spania. „Altfel n-aș fi supraviețuit”

Adrian, un român stabilit în Spania, a scăpat ca prin minune din inundațiile care au…

3 ore ago

Citeste si: