Sari la conținut

Îți este foame tot timpul? Atenție! Ar putea fi un semn al ACESTEI boli mortale

Alimentatia corecta
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Comportamentul din timpul mesei care influențează creșterea îm greutate

Îți este foame tot timpul? Foamea este cererea naturală a organismului de a-l menține să funcționeze bine și hrănit. A simți foame și a nu fi hrănit îți poate face stomacul să gârâie, s-ar putea să te doare capul, s-ar putea să te simți iritabil sau să nu te poți concentra.

Pentru mulți oameni pot trece câteva ore între mese înainte de a simți din nou foame, dar nu este cazul tuturor. Există mai multe explicații posibile pentru aceasta, inclusiv o dietă lipsită de proteine, grăsimi sau fibre, precum și stres excesiv sau deshidratare.

Cu toate acestea, senzația constantă de foame este un semn al unei boli mortale, care, dacă nu este controlată inițial, poate avea consecințe dezastruoase.

Nevoia de foame și diabet

Potrivit experților în sănătate, mulți oameni care simt foamea mai mult decât de obicei suferă de diabet. Foamea frecventă apare ca urmare a nivelurilor extrem de ridicate ale zahărului din sânge și este de obicei însoțită de alte simptome, inclusiv sete excesivă, scădere în greutate și oboseală.

Cunoscută și sub denumirea de polifagie, sau creșterea poftei de mâncare, este unul dintre cele trei semne principale ale diabetului, alături de polidipsie, atunci când simțiți sete și poliurie, când simțiți frecvent nevoia de a urina.

În diabetul necontrolat, unde nivelurile de glucoză din sânge rămân ridicate, glucoza din sânge nu poate pătrunde în celule, fie din cauza lipsei de insulină, fie din cauza rezistenței la insulină și astfel organismul nu este capabil să transforme alimentele pe care le consumați în energie, provocând o creștere a foametei.

Experții în sănătate spun că pur și simplu mâncatul nu va scăpa de senzația de foame la persoanele cu diabet necontrolat, deoarece acest lucru se va adăuga doar la nivelul deja ridicat de glucoză din sânge.

Creșterea poftei de mâncare poate fi cauzată și de un nivel anormal de scăzut al glicemiei, deoarece organismul ar răspunde prin eliberarea glucozei stocate din ficat pentru a ridica nivelul la normal.

Cum să faceți față nevoii incontrolate de a mânca

Cedarea în fața nevoii de mâncare va duce doar la o creștere suplimentară a nivelului de zahăr din sânge. Cu toate acestea, a rezista nevoii de a mânca atunci când zahărul din sânge este mult prea mare sau prea scăzut este foarte dificil.

Deci, trebuie să faceți față foamei în următoarele moduri:

1. Mănâncă încet: Potrivit diverselor studii, mâncatul într-un ritm lent poate crește sațietatea și reduce foamea. Persoanele care suferă de diabet zaharat de tip 2 tind să fie supraponderale sau obezi, astfel încât să mănânci încet în timp ce mestecă alimentele corect ar ajuta la reducerea cantității de alimente care sunt consumate.

2. Evită distragerile: În timp ce mănânci, asigură-te că eviți distragerile precum televizorul și mobilul, care te-ar face să mănânci mai mult decât vrei sau să mănânci mai puțin. Acest lucru va oferi creierului tău șansa de a primi mesajul că ești plin.

3. Aromează mâncarea cu ierburi: Ierburile medicinale sunt o modalitate excelentă de a-ți aroma mâncarea, deoarece aromele puternice tind să potolească senzația de foame și să te țină sătul mai mult timp.

4. Bea apă înainte de a mânca: Experții recomandă să bei un pahar sau două de apă înainte de a începe mesele.

5. Mănâncă alimente bogate în fibre: Mănâncă un aliment bogat în proteine și bogat în fibre, care este digerat lent și te va face să tr simți mai satul pentru mai mult timp, suprimând astfel toate poftele.

6. Fă sport în mod regulat: Pentru persoanele cu diabet, este întotdeauna important să facă mișcare și să se antreneze pentru a menține corpul în formă. Exercițiile fizice regulate ajută, de asemenea, la reglarea nivelului de zahăr din sânge și la menținerea greutății.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel