Din cuprinsul articolului
Îți dorești să fii o persoană MATINALĂ, dar nu poți? Un profesor de la Stanford ne spune cum e posibil ca orice persoană să se trezească devreme fără probleme.
Cu toții ne dorim să avem mai mult timp, să fim mai eficienți, să ne trezim dis de dimineață proaspeți și gata de treabă, dar nu toți reușim.
Vestea bună este că am putea deveni matinali, dacă asta ne dorim. Cum putem? Ei bine, iată explicații și caz concret.
Pe vremea când era student la biologie la Universitatea din Puerto Rico, Rafael Pelayo a avut trei slujbe pentru a-și plăti studiile.
Pentru a le face pe plac angajatorilor săi, a urmat cursurile de la ora 7 dimineața, trezindu-se la 5:30 și făcând naveta pentru a studia.
Patru ani mai târziu, fiind student la medicină la Colegiul de Medicină Albert Einstein din Bronx, N.Y., cursurile începeau mai târziu în timpul zilei.
Băiet fiind… 🙂 Pelayo a descoperit că, la fel ca majoritatea colegilor săi, făcea adesea nopți albe…
Astăzi, Pelayo este profesor clinic de psihiatrie și științe comportamentale la Stanford și un expert în domeniul medicinei somnului. Este o persoană matinală sau o bufniță de noapte? 🙂
„Cu toții avem tendințe genetice de a fi persoane matinale sau nocturne”, explică Pelayo, care a venit la Stanford în 1993 ca bursier pentru a lucra cu regretatul William Dement, cunoscut ca „părintele medicinei somnului”.
Pelayo spune că biologia joacă un rol în tiparele noastre de somn, în special în cazul adolescenților, care tind să se culce mai târziu și să doarmă mult mai adânc pe măsură ce trec la vârsta adultă, și în cazul persoanelor în vârstă, care au în general un somn ușor.
Mulți oameni presupun că ora la care se trezesc depinde de ora la care adorm, ceea ce pare logic, spune el. Dar, în realitate, „creierul încearcă să prezică zorii și amurgul în orice moment”.
Acest mecanism – guvernat de așa-numitele gene ale ceasului, care reglează ritmurile noastre circadiene – există în tot regnul animal, chiar și la muște, notează Descoperă.
Ei bine, dimineața, în loc să mai zăboviți câteva minute în pat, treziți-vă când alarma se declanșează la ora pe care ați ales-o, chiar dacă asta înseamnă că trebuie să țineți ceasul în cealaltă parte a camerei pentru a face acest lucru.
De altfel, este cel mai bine să ținem ceasul cât mai departe și alarma să fie cât mai „enervantă”.
Cei mai mulți dintre noi au nevoie de un motiv pentru a se da jos din pat mai devreme decât este absolut necesar; altfel, vom dormi până în ultimul minut posibil.
Pelayo recomandă să te recompensezi făcând ceva care îți face plăcere – în mod ideal, ceva care îți expune corpul la lumină, cum ar fi o plimbare.
Totuși, potrivit Neuroscience News, și un joc video va funcționa.
Dacă vă treziți în mijlocul nopții, este în regulă. De altfel, cu toții facem asta. Unul dintre principalele motive este mersul la toaletă peste noapte. Dar mai pot fi și anumite zgomote.
De obicei, nici măcar nu ne dăm seama că suntem treji, dar oricine a stat vreodată în pat noaptea și s-a gândit obsesiv la lista de lucruri de făcut mâine știe că nu este întotdeauna așa.
A face o schimbare în somnul nostru necesită practică, spune Pelayo – cel puțin șase săptămâni de trezire constantă la ora pe care am ales-o.
În clinică, el și colegii săi combină tehnici circadiene, homeostatice și comportamentale, iar ultima dintre acestea – adoptarea unui nou obicei – este cea care necesită cel mai mult timp pentru a se schimba, mai notează Descoperă.
Așadar, pentru a deveni matinali, așa cum ne dorim, trebuie să ne dăm jos din pat imediat ce sună alarma. Spălatul pe față și pe dinți cu apă rece ajută pentru că ne trezim rapid.
Ideal este și un duș scoțian – fierbinte și cald, alternativ – terminat cu duș rece, pentru a ne pune sângele în mișcare.
Bem două pahare de apă la temperatura camerei și apoi ne facem rutina zilnică, înainte de a începe o nouă zi.
Mai trebuie menționată și ora la care mergem la culcare…
Specialiștii ne recomandă să nu întârziem mai mult de orele 22:00 și să nu avem nicio sursă de lumină sau de zgomot în timpul somnului.
În dormitor nu trebuie să avem televizor sau vreo altă sursă de zgomot ce ne-ar putea deranja somnul.
Cititul înainte de somn este ideal, dar în niciun caz de pe telefon sau tabletă, ci dintr-o carte.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…