Sari la conținut

Îți apar iritații pe piele după expunerea la soare? Poți avea această afecțiune și să nu știi

Sursă foto: pixabay
‘’Alergia’’ la soare este o erupție care apare pe piele după expunerea la soare

Îți apar iritații după expunerea la soare? Acest fenomen se încadrează în grupul afecțiunilor fotosensibilizante sau fotodermatoze care include diverse tipuri de afecțiuni ale pielii, precum fotodermatoze idiopatice și afecțiuni agravate de soare. Afecțiunile fotosensibile pot provoca leziuni cutanate precum papule roșii, vezicule și mâncărimi după expunerea solară.

Erupția polimorfă la lumină este una dintre cele mai întâlnite afecțiuni, afectând în special persoanele cu pielea deschisă la culoare, cu istoric familial în unele cazuri. Diagnosticul se stabilește de obicei pe baza aspectului leziunilor, iar tratamentul poate implica evitarea soarelui, utilizarea dermatocorticoizilor și fototerapie profilactică. Măsurile de fotoprotecție, precum utilizarea cremelor cu SPF, haine de protecție și evitarea expunerii puternice la soare, sunt esențiale pentru prevenirea erupțiilor. Chiar dacă sunt prezente, erupțiile rareori lasă semne pe piele.

Dr. Mihaela Balaban, Medic specialist Dermato-Venerologie și Doctor în Științe Medicale, din cadrul Clinicii Dr. Daniela Diveică, a explicat, pentru Doctorul Zilei, ce trebuie să știi despre afecțiunile fotosensibilizante.

”Alergia la soare” nu e, de fapt, alergie

Doctorul Zilei: Ce este alergia la soare și cât de frecvent se întâlnește?

Dr. Mihaela Balaban: ‘’Alergia’’ la soare este o erupție care apare pe piele după expunerea la soare. Termenul de ‘’alergie’’ este impropriu, pentru că nu toate aceste afecțiuni au la bază un mecanism alergic, așa că mai corect ar fi să le numim afecțiuni fotosensibilizante sau fotodermatoze. Această categorie de boli cuprinde mai multe tipuri de afecțiuni ale pielii:
-fotodermatoze idiopatice (cu cauză necunoscută), dintre care erupția polimorfă la lumină, urticaria solară, dermatita actinică cronică.
-fotodermatoze prin expunerea la o cauză exogenă (ex: fitofotodermatita prin contactul cu plante, frecvent lămâia; contactul cu parfumuri, alte substanțe chimice; prin consumul de medicamente fotosensibilizante precum antibioticele ex: doxiciclina, antiinflamatoare) sau endogena;
-fotodermatoze agravate de soare (boli autoimune precum lupusul eritematos și dermatomiozită);
-afecțiuni genetice rare agravate de soare.

Cine e mai predispus să dezvolte o erupție de la soare? La ce vârstă debutează, de obicei?

Dintre fotodermatozele amintite anterior, cea mai des întâlnită este erupția polimorfă la lumină. Aceasta apare de obicei la persoanele tinere cu pielea deschisă la culoare, dar poate să-i afecteze și pe cei cu fototip mai închis. Uneori, există un istoric familial, astfel că pacienții povestesc că și persoane din familie se confruntă cu această boală de piele.

Cum se manifestă erupția polimorfă la lumină?

Pe zonele unde pacientul a intrat în contact cu soarele pot apărea mai multe tipuri de leziuni cutanate la câteva ore după expunerea la soare: papule roșii (în relief, se pot palpa), vezicule (cu lichid), papulo-vezicule care se însoțesc de mâncărimi intense. Aceste leziuni cutanate apar în special primăvara și la începutul verii, când pacienții încep să se expună câte puțin la soare. Spre sfârșitul verii pacientul poate observa dispariția treptată a erupției, ca aceasta să apară primăvara următoare aproximativ în aceleași zone.

De asemenea, aș vrea să amintesc că dacă pacientul urmează un tratament cu un medicament fotosensibilizant și se expune la soare, se poate confrunta cu o erupție de tip arsură solară exagerată. Sau dacă ia contact cu plantele și se expune ulterior la soare, se poate confrunta cu leziuni cu lichid (vezicule, bule), umflături și roșeață.

Metode de tratament

Ce teste sunt necesare pentru stabilirea diagnosticului?

De cele mai multe ori nu sunt necesare teste speciale, întrucât medicul dermatolog se poate orienta către diagnosticul final în funcție de aspectul acestor leziuni și de discuția cu pacientul. De asemenea, este important să se excludă alte boli de piele care au legătură cu expunerea la soare și în astfel de situații particulare se poate face o biopsie de piele. În cazul afecțiunilor genetice se impune testare genetică.

Cum se tratează erupția polimorfă la lumină?

În anumite cazuri, evitarea soarelui poate să ducă în câteva zile la dispariția erupției. În funcție de severitatea pruritului și a simptomelor, medicul dermatolog recomandă un dermatocorticoid pentru o perioadă scurtă (câteva zile). Este un tratament local sub formă de cremă/unguent care se aplică pe piele, având rol antiinflamator.
De asemenea, fototerapia profilactică poate fi luată în calcul la pacienții care se confruntă periodic cu această problemă a pielii, tocmai pentru a crește toleranța la expunerea la soare, înainte de apariția simptomelor primăvara sau la începutul verii.

Ce reguli trebuie să respecte o persoană care suferă de erupție asociată cu soarele?

Măsurile de fotoprotecție sunt foarte importante, dintre care amintim: evitarea expunerii la soare mai ales în timpul verii în intervalul 10:00-17:00, iar în restul timpului expunerea la soare se face aplicând o cremă cu protecție solară SPF 50+ (care să acopere UVA și UVB), folosirea hainelor cu protecție solară, pălărie, ochelari de soare. Se recomandă evitarea solarului pentru bronzat.

Crema de protecție solară previne aceste erupții de la soare?

Sunt studii care arată că aplicarea unui produs adecvat cu protecție solară SPF 50+ poate preveni apariția erupției polimorfe la lumină.

Mai poate merge la plajă/mare o persoană cu o astfel de afecțiune?

Da, dacă respectă măsurile de fotoprotecție amintite mai sus.

Ce complicații poate da?

Dacă erupția polimorfă la lumină se însoțește de mâncărimi și pacientul se scarpină intens, pot rămâne semne și cicatrici. Cu toate acestea, de cele mai multe ori nu rămân semne pe piele.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel