Din cuprinsul articolului
Istoria medicinei.Fondatoarea Crucii Roșii și-a dedicat viața pentru a-i ajuta pe ceilalți, luptând pentru egalitate.
Clara Barton, o umanitară neînfricată care a ajutat la revoluționarea medicinei de pe câmpul de luptă, este celebrată pentru viața dedicată pentru a-i ajuta pe alții. A fost profesoară, asistentă medicală, aboliționistă și militantă pentru drepturile femeilor. Și, deși au trecut mai bine de 200 de ani de la nașterea ei în ziua de Crăciun, 1821, ea rămâne una dintre cele mai onorate femei din istoria americană.
Când Barton a murit în 1912, la vârsta de 91 de ani, New York Times a scris: „A fost o femeie cu o remarcabilă abilitate executivă, cu un entuziasm fără margini, inspirată de idei umane…. Numele ei a devenit un cuvânt de uz casnic, asociat în mentalul public cu bunătatea și mila”.
Barton era atât de timidă în copilărie, încât mama ei l-a consultat pe L.N. Fowler, un renumit frenolog, pentru a-i examina craniul și a-i oferi sfaturi. El i-a recomandat Clarei să predea, o carieră care angaja relativ puține femei la acea vreme.
Fără să se descurajeze, Barton a ascultat și a devenit profesoară în orașul său natal North Oxford, Massachusetts, la vârsta de 17 ani. Ea și-a încurajat elevii fără să le aplice o disciplină aspră și a fost lăudată pentru asta.
„Copil fiind, nu știam că cel mai sigur test al disciplinei este absența ei”, a scris ea mai târziu. „Compasiunea ei pentru ceilalți și dorința de a-i ajuta au învins întotdeauna timiditatea sa”, a declarat David Price, directorul executiv al Muzeului Clara Barton Missing Soldiers Office din Washington D.C.
În timp ce vizita un prieten în Bordentown, New Jersey, în 1852, Barton a găsit pe străzi mulți băieți săraci, de vârstă școlară. Hotărâtă să îi ajute, a primit permisiunea de a deschide o școală publică gratuită, prima din Bordentown. Până la sfârșitul anului, școala a crescut de la șase elevi la câteva sute. Dar când școala s-a dovedit a fi un succes, consiliul a angajat un director de sex masculin pentru a o conduce, cu un salariu dublu față de cel al lui Barton. Barton a plecat în semn de protest.
Mai târziu, ea a declarat: „Poate că uneori sunt dispusă să predau pe gratis, dar dacă voi fi plătită, nu voi face niciodată munca unui bărbat pentru un salariu mai mic decât cel al unui bărbat”.
Barton s-a mutat la Washington, D.C., în 1854, și a devenit copist pentru Biroul de brevete al SUA. În decurs de un an, a fost promovată la funcția de funcționar, devenind astfel prima femeie care a primit o numire guvernamentală.
Ea a făcut lobby cu succes pentru a câștiga același salariu de 1.400 de dolari ca și colegii ei bărbați, mulți dintre aceștia având resentimente față de femei la locul de muncă. Majorarea ei nu a durat mult. Un nou șef a retrogradat-o la funcția de copist, câștigând 10 cenți pentru fiecare 100 de cuvinte.
La 19 aprilie 1861, la doar câteva săptămâni după izbucnirea Războiului Civil, simpatizanți confederați au atacat soldații din Massachusetts care călătoreau prin Baltimore, Maryland, omorând patru persoane. Răniții au fost duși la clădirea neterminată a Capitoliului SUA, aproape de locul unde Barton lucra la Biroul de brevete al SUA.
Barton s-a grăbit să-i ajute pe răniți și a fost șocată să descopere că unii dintre bărbați erau foștii ei studenți. „Mi-au fost credincioși în copilăria lor, iar la maturitate, credincioși țării lor”, a spus ea.
Ea a adunat rapid mâncare, medicamente și haine din propria casă și a ajutat la îngrijirea lor. Acesta a fost începutul carierei de asistentă medicală a lui Barton în Războiul Civil, care i-a adus numele de „Îngerul de pe câmpul de luptă”.
În timp ce Barton pansa capul unui soldat rănit la Antietam, un glonț a trecut prin mâneca rochiei sale și a intrat în pacientul ei.
„Un glonț a trecut prin tcorpul meu și brațul drept care susținea pe pacient, tăindu-i pieptul de la un umăr la altul. Nu mai era nimic de făcut pentru el și l-am lăsat să se odihnească”, a scris Barton.
La sfârșitul Războiului Civil, zeci de mii de bărbați erau dați dispăruți. Cu aprobarea lui Lincoln, Barton a fondat Biroul Soldaților Dispăruți pentru a ajuta familiile să îi găsească pe cei dragi. Din cele 63.000 de cereri pe care ea și mica sa echipă le-au primit, au localizat 22.000 de bărbați, dintre care unii erau încă în viață.
Barton a fost o femeie care a trăit conform cuvintelor sale: „Nu trebuie să te gândești niciodată la altceva decât la nevoi și la cum să le satisfaci”.
După ce a fost martor și s-a alăturat eforturilor Crucii Roșii Internaționale din Europa de a ajuta victimele războiului, Barton a fondat Crucea Roșie Americană în 1881. Ea a condus mai multe eforturi de ajutorare, inclusiv cele de la inundațiile de pe râurile Mississippi și Ohio. Munca ei inovatoare nu numai că a ajutat mulți americani. Ea a convins Crucea Roșie Internațională să își extindă misiunea pentru a include ajutorarea celor afectați de dezastre naturale.
Price a declarat: „Singurul motiv pentru care avem astăzi o Cruce Roșie care răspunde la dezastre naturale și urgențe este datorită acestei doamne și a hotărârii ei de a-și ajuta semenii”.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…