Din cuprinsul articolului
Toată lumea știe cât de bun era Isaac Newton la fizică și matematică, însă puțini menționează momentul în care a amenințat că va da foc casei mamei sale sau momentul la fel de uimitor în care și-a înfipt mai multe ace în proprii ochi pentru a vedea ce se întâmplă.
Da, atunci când Newton nu revoluționa noțiunile noastre de mișcare și gravitație, era, după standardele actuale, un tip cam ciudat. Pe lângă faptul că și-a dedicat o mare parte din timpul său liber studiului alchimiei – o credință medievală conform căreia metalele pot fi transformate în aur – Newton era foarte interesat de ocultism și de apocalipsa biblică.
De fapt, în câteva speculații private care probabil nu erau destinate publicului, Newton a încercat să prezică sfârșitul lumii, pe baza înțelegerii sale protestante a Bibliei și a evenimentelor care au urmat. Într-una dintre încercări, scrisă pe o foaie de hârtie alături de calcule matematice reale de tipul non-apocalipsei, Newton se pare că a făcut referire la anul 2060:
„Atunci, timpii și jumătatea timpului sunt de 42 de luni sau 1260 de zile sau trei ani și jumătate, socotind între douăsprezece luni și un an și 30 de zile pentru o lună, precum se făcea în Calendarul anului primitiv.
Și zilele Fiarelor care vor avea o viață scurtă fiind socotite pentru anii împărățiilor trăite, perioada de 1260 de zile, dacă datează de la cucerirea completă a celor trei regi 800 A.C., se va sfârși în 2060 A.C. Se poate termina mai târziu, dar nu văd niciun motiv pentru care s-ar termina mai devreme”, potrivit IFL Science.
Newton era convins că Hristos se va întoarce
Newton credea în viziunile apocaliptice din Biblie, în care o bătălie a Armaghedonului ar avea loc între „Gog și Magog” la sfârșitul zilelor. Probabil că Newton trebuie să se învinovățească doar pe el însuși pentru că a vorbit despre „ridicarea cornului mic al Țapului” și și-a lăsat notițele la vedere, dar trebuie remarcat faptul că el nu prezicea că sfârșitul lumii va avea loc în 2060, ci mai degrabă sfârșitul unei ere.
„Newton era convins că Hristos se va întoarce în jurul acestei date și va instaura un regat global al păcii”, scria în 2003 Stephen D. Snobelen, acum profesor de istoria științei și tehnologiei la Universitatea King’s College din Halifax. „’Babilonul’ (Biserica Trinitară coruptă) va cădea, de asemenea, și adevărata Evanghelie va fi predicată în mod deschis”.