Sari la conținut

IPS Teodosie l-a numit pe Călin Georgescu „un trimis al lui Dumnezeu” și pe Putin „un om al împăcării”

ips teodosie
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Într-o declarație care a stârnit numeroase controverse, Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, l-a elogiat pe fostul candidat la alegerile prezidențiale, Călin Georgescu, numindu-l „un trimis al lui Dumnezeu”. 

Afirmația, făcută în timpul unei slujbe și citată de publicația franceză Le Figaro, a atras reacții dure din partea Patriarhiei Române, care a anunțat marți că IPS Teodosie va fi cercetat pentru încălcarea hotărârilor Sfântului Sinod privind implicarea clericilor în campanii electorale.

Călin Georgescu, „un trimis al lui Dumnezeu”

Potrivit Le Figaro, IPS Teodosie a vorbit despre Călin Georgescu cu admirație, descriindu-l drept „un om al lui Dumnezeu” care apără valorile creștine și interesele românilor. „Noi credem că domnul Georgescu este un trimis al lui Dumnezeu”, a spus arhiepiscopul, subliniind că majoritatea credincioșilor săi împărtășesc această opinie.

Declarația vine în contextul unui articol amplu despre alegerile prezidențiale din România, anulate ulterior de Curtea Constituțională. În același interviu, IPS Teodosie a criticat-o pe Elena Lasconi, contracandidata lui Georgescu, afirmând că aceasta „seamănă război și moarte” prin susținerea ajutorului pentru Ucraina.

Putin, „un om al împăcării”?

Arhiepiscopul a generat noi controverse când l-a descris pe președintele rus Vladimir Putin drept „un om al împăcării” și „un constructor de biserici”. Deși invazia Ucrainei a fost menționată în interviu, IPS Teodosie a evitat să condamne acțiunile liderului de la Kremlin, dând vina pe „cel rău” pentru conflictul armat.

Aceste declarații au fost interpretate ca o poziție pro-rusă, stârnind reacții negative atât din partea superiorilor săi, cât și a opiniei publice. Le Figaro, citat de hotnews, a relatat că IPS Teodosie și-a exprimat sprijinul pentru pace și a comparat abordarea lui Georgescu cu cea a fostului președinte american Donald Trump.

Reacția Patriarhiei Române

Patriarhia Română a reacționat ferm, delimitându-se de afirmațiile arhiepiscopului. „Patriarhia Română își afirmă clar neutralitatea în timpul campaniilor electorale și se dezice de orice formă de politică partinică”, se precizează în comunicatul de presă emis marți.

Sfântul Sinod a hotărât încă din 2008 că preoții și arhiereii nu au voie să se implice în campanii electorale sau să susțină public vreun candidat. Patriarhia a anunțat că, în următoarea ședință a Sfântului Sinod, cazul IPS Teodosie va fi analizat pentru încălcarea repetată a acestor reguli.

Ce urmează pentru IPS Teodosie?

De-a lungul anilor, IPS Teodosie a fost implicat în mai multe controverse, dar implicarea sa în politică și afirmațiile recente ridică întrebări serioase despre respectarea neutralității Bisericii Ortodoxe Române. Ancheta anunțată de Patriarhie ar putea duce la sancțiuni severe, inclusiv retragerea temporară sau definitivă a unor atribuții clericale.

Această situație reflectă o problemă mai amplă legată de rolul liderilor religioși în sfera politică și de echilibrul delicat dintre libertatea de exprimare și respectarea regulilor instituționale.

Pentru moment, rămâne de văzut care va fi decizia Sfântului Sinod și cum va influența acest incident relația dintre Biserica Ortodoxă Română și credincioși, într-o perioadă marcată de tensiuni sociale și politice.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel