Sari la conținut

Ipoteza șocantă a specialiștilor. Covid-19 poate declanșa această BOALĂ în cazul tinerilor sănătoși

long covid
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Termenul Long Covid ar trebui aruncat la o parte, susțin experții australieni

Din cuprinsul articolului

Infecția cu SARS-CoV-2 este asociată cu un risc crescut de diabet la tineri, lucru care nu este cazul altor infecții respiratorii acute, potrivit datelor publicate de Centrul SUA pentru Controlul Bolilor (CDC).

Pe baza acestor date, agenția recomandă medicilor să monitorizeze pacienții cu vârsta sub 18 ani în lunile care urmează după infectarea cu covid, acordând atenție apariției diabetului.

Cifre semnificative

Aceste concluzii sunt în concordanță cu cele obținute de alte studii independente efectuate la adulți; în consecință, CDC subliniază importanța prevenției în toate grupele de vârstă, cu un accent deosebit pe vaccinare.

Astfel, dovezile în acest sens sunt atât de importante încât au condus la crearea unui registru global pentru a colecta date despre pacienții care suferă de diabet asociat covid, denumit Registrul CoviDiab.

Oricum ar fi, adevărul este că, conform registrului analizat, tinerii care au suferit COVID-19 au avut între 31% și 166% mai multe șanse de a primi un diagnostic de diabet decât cei care nu au suferit boala.

În același mod, una dintre principalele complicații derivate din diabet, care este cetoacidoza diabetică, a fost cu aproape 20 până la 35% mai probabilă la cei care au fost infectați cu SARS-CoV-2, potrivit Salud.

Mecanisme necunoscute

Mecanismul din spatele acestei relații este neclar. Pe de o parte, se consideră că virusul poate ataca celulele pancreasului care exprimă receptori pentru enzima de conversie a angiotensinei 2; O altă ipoteză posibilă este că diabetul poate fi un rezultat al hiperglicemiei de stres ca o consecință a furtunii de citokine.

De asemenea, s-a emis ipoteza că acest risc crescut de diabet s-ar putea datora infecției care provoacă pre-diabet, o afecțiune care este prezentă la aproximativ unul din cinci adolescenți din Statele Unite.

Cu toate acestea, aceste lucrări au încă unele limitări. De exemplu, nu este posibil deocamdată să distingem dacă diabetul legat de covid este de tip 1 sau 2, deoarece aceste informații nu sunt incluse în baza de date. Pe de altă parte, nu este încă clar dacă această consecință a infectării este permanentă sau tranzitorie.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel