Sari la conținut

Ipoteză şoc în SUA privind originea reală a pandemiei de COVID-19

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

O comisie a Congresului american şi-a publicat raportul privind originea reală a pandemiei de Covid-19.

Congresmenii consideră că „scurgerea” virusului dintr-un laborator din Wuhan, în China, este ipoteza „cea mai plauzibilă” pentru a explica originea coronavirusului care a ucis peste 7 milioane de oameni.

În documentul care conţine peste 500 de pagini al unei subcomisii a Camerei Reprezentanților, din Congresul american, controlată de republicani, este prezentat răspunsul la nivel federal și de stat, precum și originile pandemiei și eforturile de vaccinare.

covid
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

„Acest raport va ajuta Statele Unite și lumea întreagă să prevadă, să se pregătească, să se protejeze și, sperăm, să prevină următoarea pandemie”, a declarat președintele comisiei, Brad Wenstrup, într-o scrisoare adresată Congresului american, informează AFP.

Concluzii diferite cu privire la originea COVID-19

Până acum, agențiile federale americane, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și oamenii de știință de pe întreaga planetă au ajuns la concluzii diferite cu privire la originea cea mai probabilă a Covid-19, fără să ajungă la un consens.

De altfel, chestiunea originii pandemiei, între potenţiala transmitere a virusului printr-un animal sau o scurgere dintr-un laborator, a luat de câţiva ani o întorsătură geopolitică în Statele Unite, pe fondul rivalităţii tot mai intense cu China. Donald Trump, ales recent la Casa Albă pentru un al doilea mandat, a susţinut în repetate rânduri, fără dovezi, că virusul s-a scurs dintr-un laborator chinez, lucru pe care Beijingul îl contestă ferm.

Subcomisia pentru pandemia de coronavirus a fost înfiinţată în februarie 2023, când republicanii şi-au redobândit majoritatea în Camera Reprezentanţilor. După doi ani de anchetă, 38 de depoziţii sau interviuri şi 25 de audieri, comisia a elaborat un raport de peste 500 de pagini care va fi publicat oficial miercuri, potrivit sursei citate de Agerpres.

Raportul susţine că s-a ajuns la un „consens” între membrii democraţi şi republicani cu privire la mai multe probleme, inclusiv faptul că „posibilitatea apariţiei COVID-19 în urma unui accident legat de un laborator sau de cercetare nu este o teorie a conspiraţiei”.

Pentru a-şi susţine afirmaţia, aleşii au invocat cinci motive, printre care, potrivit acestora, faptul că „virusul are o caracteristică biologică ce nu este prezentă în natură”.

China respinge concluziile raportului

Beijingul a respins concluziile acestui raport, considerând că acesta nu are „credibilitate” şi acuzând Washingtonul că foloseşte epidemia pentru a face „manipulare politică”.

„Concluzia ştiinţifică de autoritate la care a ajuns echipa comună de experţi China-OMS (…) este că o scurgere dintr-un laborator este extrem de puţin probabilă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez Lin Jian, în cursul unei conferinţe de presă obişnuite.

„În absenţa oricăror dovezi substanţiale, aşa-numitul raport american a compus concluziile principale, a calomniat China” şi „a introdus dovezi false”, a adăugat acesta.

La aproape cinci ani de la apariţia sa, comunitatea ştiinţifică internaţională nu a reuşit încă să determine cu certitudine originea COVID-19. Un studiu publicat în septembrie în revista Cell a oferit însă noi elemente ce întăresc ipoteza transmiterii la om de către animale infectate introduse pe o piaţă din Wuhan la sfârşitul anului 2019.

Cu peste 1,1 milioane de decese, Statele Unite ale Americii au fost de departe ţara cea mai afectată de pandemia de COVID-19.

Ancheta a constatat, de asemenea, că izolările „au făcut mai mult rău decât bine” și că purtarea obligatorie a măștii a fost „ineficientă în controlul răspândirii Covid-19”, contrazicând alte cercetări care arată că purtarea măștii în public putea reduce ratele de transmitere a virusului. Recomandările privind distanțarea socială au fost, de asemenea, criticate, deși s-a considerat că restricțiile de călătorie au salvat vieți.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel