Sari la conținut

Ipoteza neașteptată a unui laureat Nobel: „Am ajuns la concluzia că a avut loc o manipulare pe acest virus”

O manipulare pe acest virus? Ipoteza unui laureat de premiu Nobel.  Joi 16 aprilie, profesorul Luc Montagnier, care a primit un premiu Nobel în 2008 pentru participarea la descoperirea virusului care provoacă SIDA, afirmă într-un interviu pentru site-ul Pourquoidocteur.fr că SARS-CoV-2 este o fabricație umană și că „povestea cu piața de pește nu e decât o legendă”, se arată într-oanaliză a cotidianului Le Monde.

O teză șoc pe care o rezumă din nou, pe 17 aprilie, în timpul unei emsiuni a postului Cnews, moderată de Pascal Praud:

„Am ajuns la concluzia că a avut loc o manipulare pe acest virus. Parțială, nu spun totală. Există un model, care este virusul clasic, provenit mai ales de la lilieci, dar căruia i-au fost adăugate și secvențe din HIV.”

„Nu este ceva natural, este muncă de profesionist, de biolog molecular, de ceasornicar de secvențe genetice. În ce scop? Nu știu (…). Una din ipotezele mele ar fi că s-a dorit dezvoltarea unui vaccin împotriva SIDA”.

O manipulare pe acest virus? O secvență comună mai multor viruși

Comunitatea științifică nu este nici pe departe convinsă de teza profesorului Montagnier. Acesta citează de fapt concluziile unui studiu publicat la sfârșitul lui ianuarie pe un site destinat unor materiale științifice care urmează a fi publicate (și nu într-o revistă științifică) de către cercetătorii de la Indian Institute of Technology din New Delhi, dar care a fost foarte contestat de specialiști.

Acest studiu menționa deja „o similitudine ciudată”, „care are puține șanse să fie întâmplătoare”, între secvențele de aminoacizi ai unei proteine din SARS-CoV-2, virusul care provoacă Covid-19, și HIV-1, principala cauză a SIDA.

Studiul a fost imediat preluat de site-urile complotiste și amatoare de senzațional, înainte să fie retras chiar de autori. Într-adevăr, respectivele secvențe de aminoacizi – definite de patrimoniul genetic al virusului – sunt în realitate banale la numeroase tulpini, ceea ce a adus acestei teze criticile specialiștilor.

„Sunt prea puține similitudini cu secvența virusului HIV pentru a concluziona că există un schimb semnificativ de material genetic”, spune Gaëtan Burgio, genetician și șef de departament la Australian National University.

În ianuarie, comunitatea științifică Massive Science publicaa lista a cincisprezece viruși diferiți care prezintă aceeași secvență comună HIV și SARS-CoV-2. Printre aceștia: un virus al cartofului dulce, un virus al nectarinei sau unul al viespilor.

Lista este cu atât mai puțin semnificativă pentru că secvența comună este scurtă. „Dacă ar fi inserții reale de secvențe HIV, fragmentele ar fi fost mai mari și mai specifice, insistă Dr Burgio. Este mai degrabă o coincidență”.

Citiți continuarea pe rfi.ro. 

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel