Ioana Mihăilă, despre Investiția 1 din PNNR Sănătate: Locuitorii din mediul rural și din zonele defavorizate vor avea acces la servicii medicale. Ce îi reproșează ministrului Sănătății
Ioana Mihăilă, despre Investiția 1 din PNNR Sănătate: Locuitorii din mediul rural și din zonele defavorizate vor avea acces la servicii medicale. Ce îi reproșează ministrului Sănătății
Din cuprinsul articolului
Ioana Mihăilă, despre Investiția 1 din PNNR Sănătate: Locuitorii din mediul rural și din zonele defavorizate vor avea acces la servicii medicale. Ce îi reproșează ministrului Sănătății.
Fostul ministru al Sănătății, Ioana Mihăilă, a anunțat pe pagina de Facebook, că a fost publicată pe site-ul Ministerului Sănătății ghidul beneficiarului pentru Investiția 1 din PNNR Sănătate.
Prin investițiile în infrastructura prespitalicească, medicii de familie din mediul rural își vor putea desfășura activitatea în condiții mai bune.
Ioana Mihăilă, despre Investiția 1 din PNNR Sănătate: Locuitorii din mediul rural și din zonele defavorizate vor avea acces la servicii medicale
„Locuitorii din mediul rural și din zonele defavorizate vor avea acces la servicii medicale prin PNRR.
Medicii de familie care muncesc în mediul rural sau în zone defavorizate vor putea să își desfășoare activitatea în condiții mai bune prin PNRR.
A fost publicat pe site-ul MS ghidul beneficiarului pentru Investiția 1 din PNRR Sănătate: „Investiții în infrastructura medicală prespitalicească”.
Este vorba despre acordarea de finanțare pentru lucrări de renovare și de dotarea cu echipamente medicale a 2.250 de cabinete situate în medii defavorizate și respectiv a 750 de cabinet de medici de familie – prin apel necompetitiv.
Dotarea cabinetelor de medicină de familie a fost printre primele lucruri pe care le-am inclus în PNRR, o componentă de prevenție și access la servicii medicale lăsată în urmă până acum.
În Ghidul beneficiarului sunt câteva aspecte care ridică semne de întrebare: un punctaj mare acordat cabinetelor cu număr foarte mic de pacienți pe listă fără a condiționa acest număr de mediul rural/zone defavorizate sau faptul că în forma propusă inițial în mediul urban mare – municipiul reședință de județ – unde există în proximitate laboratoare și unități sanitare era acceptată doar asocierea de medici de familie”, a scris Ioana Mihăilă.
Ce îi reproșează ministrului Sănătății
În acealași timp, Mihăilă atrage atenția că doar printr-o achiziție centralizată corectă ministerul le va putea impune furnizorilor garanții extinse pentru aparatura medicală.
În momentul în care vor interveni interesele de partid, însă, acest proiect va fi compromis.
„Dar, pe lângă cele de mai sus, îngrijorarea mea e legată de ce se va întâmpla lunile viitoare în care Ministerul ar trebui să deruleze o achiziție centralizată pentru echipamentele medicale.
Dacă achiziția centralizată este corectă, ministerul poate să impună furnizorilor garanții extinse pentru aparatura medicală, condiții privind prețurile reactivilor de laborator sau mentenanța și service-ul aparatelor.
Dacă vor lăsa însă să intervină diferite interese de partid, tot acest proiect poate să se finalizeze cu numeroase aparate care adună praful prin cabinetele medicilor care nu își pot permite să cumpere reactivi sau să investească în mentenanță.
O investiție de această anvergură în medicina de familie, aplicată așa cum trebuie, poate să aibă un impact major asupra stării de sănătate a populației:
• Un medic de familie care lucrează într-un cabinet dotat cu laborator „point-of care”, electrocardiograf, ecograf, etc poate să descopere și să trateze din timp afecțiuni precum diabetul zaharat, dislipidemie, insuficienta renală, anumite afecțiuni oncologice sau urgențe vitale dificil de detectat la un examen clinic simplu: infarctul miocardic, sarcina ectopică, etc.
Diagnosticul și tratamentul timpuriu vor duce la reducerea poverii bolii atât asupra pacientului și familiei acestuia cât și asupra sistemului sanitar, care devine astfel mai sustenabil. Și cel mai important, pacienții vor fi scutiți de multe suferințe dar și de nenumărate drumuri până la spitalul sau laboratorul din oraș”, a concluzionat fostul ministru al Sănătății din partea USR.
Ghidul beneficiarului pentru Investiția 1 din PNRR Sănătate: „Investiții în infrastructura medicală prespitalicească” poate fi accesat AICI.