Sari la conținut

Citoscopia, prima etapă a oricărei intervenții chirurgicale endoscopice adresată prostatei, vezicii urinare sau ureterului

Este o metodă de examinare endoscopică a interiorului cavității vezicale. Cum se face, care sunt avantajele ei și în ce cazuri este recomandată ne-a detaliat dr. Adrian Pantalon, medic primar Urologie, Doctor în Științe Medicale

Cistoscopia permite medicului să aprecieze aspectul mediului vezical – limede/tulbure, normal colorat/hematuric, capacitatea vezicii urinare – după golirea acesteia (permite și recoltarea urinei pentru examen citologic, bacteriologic), este necesară umplerea vezicii urinare pentru destinderea pereților permițând aprecierea aspectului interior, simetria cavității vezicale – sau prezența unor zone asimetrice, rigide care nu se destind, prezența unor zone care ies în afară conturului, zone de perete care bombează în interiorul spațiului vezical aspectul orificiilor prezente în vezica urinară – orificiile ureteale, colul vezical – prezența de calculi, corpi străini și cel mai important – aspectul mucoasei vezicale – normal sau cu modificări, care sugerează leziuni infecțioase, inflamatorii, tumorale.

Diagostic și terapie

Cistoscopia este o procedura diagnostică sau terapeutică de sine stătătoare, sau reprezintă prima etapă a oricărei intervenții chirurgicale endoscopice adresată prostatei, vezicii urinare sau ureterului.

Indicațiile cistoscopiei sunt reprezentate de toate tipurile de patologie vezicală, contraindicația fiind dată de un proces infecțios acut, activ, uretral, prostatic, vezical. Cel mai important este că permite diagnosticul unei tumori vezicale în situația unei hematurii macroscopice, în condițiile în care investigațiile imagistice nu sunt lămuritoare, permite spravegherea mucoasei vezicale după ce s-a efectuat rezecția unei tumori vezicale.

Indicații

L Hematuria macroscopică sau microscopică persistentă;

L Formațiuni proeminente în lumen, modificări parietale (îngroșări) proeminente în lumen, imobile;

L Formațiuni proeminente în lumen mobile – litiază, corpi străini;

L  Infecții recidivante;

L Micțiunea dureroasă, incontinența;

L Examinarea ascendentă cu substanță de contrast a căii urinare superioare;

L Montarea unui stent ureteral autostatic, instrumentarea ureterului terminal;

L Ureterocel;

L Fistulă vezico-intestinală/vaginală;

L Patologie tumorală a organelor învecinate care poate interesa vezica urinară.

Cum se face investigația

Cistoscopia se realizează în mod obișnuit în lumina albă – cistoscopia standard, sau în lumina albastră. Posibilitatea existenței unor leziuni care nu sunt vizibile în lumina albă a determinat găsirea unei metode de evidențiere a acestora – cistoscopia în fluorescență. Se instilează o substanță care permite, folosind lumina albastră, evidențierea unor leziuni tumorale care apar fluorescente, roșietice.

Instrumentul cu care se realizează

Instrumentul care permite efectuarea cistoscopiei se numește cistoscop. El poate fi rigid, fiind compus dintr-un tub – teacă externă, obturator, elementul optic care conduce lumina în interior și permite vizualizarea. Teacă externă are și un canal interior, de irigare care permite introducerea lichidului de spălare, și de lucru care permite introducerea instrumentarului accesor sau a unui cateter. Cistoscopul are dimensiuni diferite, dimensiunea aleasă fiind dictată de manevra care va fi efectuată – în scop explorator sau terapeutic – și pe cât posibil de calibrul uretral posibil estimat.

Cistoscopul flexibil este format din elementele constructive ale celui rigid nedetasabile, cuprinse într-o teacă flexibilă. Datorită flexibilității și grosimii sale mai mici este mai puțin traumatizant.

În mod obișnuit cistoscopia se realizează prin introducerea instrumentului pe cale uretrală. La bărbat, datorită particularităților uretrei – lungime, curburi fiziologice se recomandă introducerea cistoscopului sub vedere directă, realizând de fapt o uretrocistoscopie. La femeie, uretră fiind scurtă, cistoscopul se introduce direct, examinarea uretrei realizându-se invers, de la nivelul vezicii urinare spre exterior, dacă este nevoie.

Se face în spital, sub anestezie

Cistoscopia se efectuează în condiții de ambulatoriu sau de internare. De regulă, în urmă consultului care recomandă cistoscopia pacientul efectuează o urocultură. Înainte de începerea cistoscopiei se administrează un antibiotic de protecție, sau dacă urocultura a fost pozitivă, pacientul este în tratament antibiotic conform antibiogramei.

Se efectuează întotdeauna sub o formă de anestezie, care poate fi locală, obținută prin introducerea pe uretră a unui gel anestezic care realizează o anestezie de suprafață și lubrefiaza uretra, permițând parcurgerea ei facilă. Este adresată cazurilor simple – supravegherea interiorului vezicii urinare după intervenție chirurgicală pentru tumoră vezicală, de exemplu, folosind instrumentarul flexibil de regulă, în condiții de ambulatoriu.

Anestezia generală intravenoasă este utilizată pentru a oferi pacientului confortul absenței oricărei senzații dureroase, pentru a oferi confort medicului prin relaxarea pacientului care permite distensia suficientă a vezicii urinare, evitarea mișcării necontrolate a pacientului, sau pentru efectuarea unor gesturi terapeutice simple. Anestezia regională este rezervată cistoscopiei terapeutice – cateterismul ureteral, instrumentarea ureterului terminal, extragerea unui corp străin, mic calcul, biopsie rece.

Efectele neplăcute ale analizei

Dintre efectele neplăcute ale cistoscopiei aș menționa, pentru scurtă durată, disconfort micțional, usturimi, hematuria macroscopică ușoară – care se remit după aport mai crescut de lichide, antiinflamator ușor.

Ce complicații pot să apară

Complicații posibile pot fi – infecția urinară, cistoscopul antrenând flora microbiană întâlnită pe uretră până în vezica urinară, care în anumite condiții poate fi/deveni patogena. Traumatismul uretral atunci când cistoscopul este introdus direct, orb – la bărbat.

Atuuri

Cistoscopia reprezintă o tehnică endoscopică diagnostica și/sau terapeutică cu o valoare deosebită. Accesibilitatea – practic cistoscopul poate fi disponibil în orice cabinet de urologie, caracteristicile instrumentarului care permit reducerea până la dispariție a complicațiilor traumatice, ușurință manevrării lui, calitatea informației obținute, posibilitatea efectuării de gesturi terapeutice complexe care uneori permit evitarea unei intervenții chirurgicale deschise sunt atuuri care situează cistoscopia în armamentariumul de bază al practicii urologice. Condițiile asigurării succesului sunt asigurarea comfortului pacientului, adaptarea cistoscopului la pacient și nu a pacientului la cistoscop, se va alege cistoscopul cu grosimea optimă pacientului și actului endoscopic, manevrarea cu blândețe, cu elegantă a cistoscopului, lubrefierea, lichidul de lavaj, negocierea sub vedere directă a zonelor dificile, urmărirea imaginilor pe monitor.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel