Din cuprinsul articolului
Victor Ștefănescu, medic român, a vorbit la Antena 3 despre investigațiile care ne pot salva viața. Important este ca ele să fie făcute la momentul oportun – subliniază chirurgul.
„Sunt multe investigaţii care ne pot salva viaţa, important este ca ele să fie făcute la momentul oportun.
Una dintre ele este colonoscopia. Este o investigaţie cu ajutorul căreia putem depista cancerul colorectal în stadii incipiente”, a spus medicul Victor Ştefănescu, miercuri, în cadrul rubricii Sfat de Sănătate de la Antena 3.
În toate ţările civilizate se consideră ca vârstă de început a screening-ului începe cu vârsta de 50 de ani, dar există şi excepţii. Există boli genetice care obliga rudele de gradului I ale pacienţilor cu aceste boli să facă această procedură chiar mai devreme.
Există pacienţii tot mai tineri, care sunt descoperiţi cu cancer colorectal. Asta cu atât mai mult ne obligă să acordăm o atenţie sporită. Trebuie să luăm în seamă micile semne, care ne pot sugera o suferinţă colorectală.
Cei tineri, de multe ori, sunt priviţi ca nefiind potenţiali pacienţi. Sunt încadraţi în alte patologii benigne, precum hemoroizi sau colon iritabil.
Mai este un test ne ajută să depistăm hemoragiile ocute. Sunt acele sângerări pe care nu le putem vedea. Ele există, iar cu timpul duc la anemie şi oboseală accentuată.
Aceste teste sunt disponibile şi ele pot fi primul pas înaintea unei colonoscopii.
După cum ştim, cauzele punctuale ale cancerului nu sunt foarte cunoscute în cea mai mare parte a lor.
Unul dintre factorii incriminaţi este schimbarea regimului alimentar. În dieta omului modern, a apărut consumul de carne roşie. Un consum ridicat de carne roşie şi un consum scăzut de fructe şi legume. Viaţa sedentară aduce un risc crescut de cancer.
Analizele sunt importante pentru că putem descoperi anomalii, care nu se manifestă în plan clinic. Nu simţim nimic.
Medicul de familie este primul care interpretează aceste analize. El trebuie să trimită mai departe pacientul la specialist.
Este important să depistăm o patologie în stadiu precanceros. În afara chirurgiei clasice, a apărut chirurgia minim invazivă.
Există programe de screening. Aceste programe pot fi foarte uşor de reprodus. Multe vieţii pot fi salvate. O treime din cancerele colorectale pot fi prevenite.”, a mai spus medicul.
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…