Sari la conținut

Investigația care crește șansele de vindecare în cancerul de piele

Foto: bzi.ro

3000 de boli de piele și doar 5 tipuri de leziuni prin care acestea se manifestă. Este tabloul cu care se confruntă zilnic medicii dermatologi care trebuie să diagnosticheze de la cele mai simple cazuri de papilom până la cancerele agresive. În misiunea lor – care seamănă uneori cu cea a unui detectiv – de mare folos este biopsia, investigație de rutină pentru centrele dermatologice de top.

“Biopsia de piele este o analiză ușoară care se face, de obicei, pe un mic punct de anestezie. Se recoltează fie o fâșiuță subțire de piele cu ajutorul unei lame speciale, fie un cilindru de piele din leziune cu ajutorul unui bisturiu rotund. În unele situații specifice, trebuie însă recoltată toată leziunea sau o parte din ea printr-o manevră de chirurgie mică. Pe cât posibil, se alege o zonă reprezentativă pentru diagnostic, dar cât mai camuflată din punct de vedere estetic”, explică procedura medicul dermatolog Mihaela Leventer.

Biopsia cutanata nu este invazivă precum cea care se face la nivelul organelor interne. În plus, orice semn al recoltării de țesut dispare cu totul în timp scurt. Deși mulți pacienți se tem când aud acest cuvânt, medicii îi sfătuiesc să nu refuze investigația.

“Un diagnostic corect te duce la o soluție corectă. Leziunile cutanate sunt foarte asemănătoare unele cu altele și foarte ușor de confundat. Se întâmplă adesea să crezi că e o leziune benignă, așa cum o dignostichezi clinic, la prima vedere, și în realitate să fie vorba de un melanom care seamănă cu un papilom sau un carcinom care seamănă cu o cheratoză seboreică. Diferența între leziune malignă și una benignă o stabilește examenul histopatologic. Sunt situații când nici acesta nu este sută la sută sigur și e nevoie de investigații suplimentare, de aici imunohistochimia și dezvoltările moderne ale specialității de anatomopatologie”, recomandă coordonatoarea “Dr Leventer Centre”.

Medicii spun că biopsia face diferența între vindecare și o viață presărată cu intervenții nereușite. Dovadă multe cazuri de pacienți care suferă ani în șir pentru că nu au primit din start cel mai bun diagnostic bazat pe o biopsie performantă.

“Îmi vine în minte o pacientă cu un banal carcinom localizat pe trunchi, operată de 16 ori. Asta pentru că nu a fost corect diagnosticată, deci nu a fost pus în evidență caracterul invaziv al leziunii și, apoi, nu a fost tratată corect. Știind că era un carcinom bazocelular invaziv, era importantă verificarea extinderii tumorii ca să scoți integral tumora” , spune dr. Leventer, care este deseori pusă în situația de a trata cazuri grave.

Astfel de situații pot fi evitate dacă persoanele cu probleme ale pielii nu refuză biopsia și iau calcul o a doua opinie medicală.

“O biopsie sigură, corectă se efectuează în laboratoare de histologie cu medici specializați. Deoarece uneori pot exista diferențe de interpretare, legiuitorul dă posibilitatea pacientului să-și ia piesa preparată și să ceară o a doua opinie în alt laborator. Situațiile incerte se pot întâlni și de aceea sunt și alte investigații necesare pentru elucidarea unui diagnostic”, afirmă specialista.

Probele recoltate prin biopsie se păstrează 10 ani pentru ca pacienții și medicii să aibă acces la rezultate pe termen lung. Mai multe informații despre importanța acestor investigații în tratarea afecțiunilor benigne și maligne găsiți pe siteul www.biopsia.ro!

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel