Peste 100 000 de oameni mor anual, în lume, din cauza sufocării cu alimente sau cu alte obiecte ajunse în trahee. Manevra Heimlich, introdusă în 1974, a salvat mii de victime de la asfixiere. Vă prezentăm mai jos cum trebuie executată corect această manevră şi ce alte metode puteţi aplica în cazul altor accidente frecvente.
Sângerări nazale Apar atunci când vasele de sânge din interiorul nasului se sparg.
Ce trebuie să faceţi: înclinaţi uşor capul înainte şi strângeţi între degetul mare şi cel arătător nările, timp de 10 minute. Majoritatea hemoragiilor se opresc în 10-20 de minute. Dacă ,după 20 de minute de presiune sângerarea continuă, este necesar un consult medical.
Entorse: aplicaţi gheaţă la intervale de 10 minute, în prima zi când v-aţi accidentat. Bandajaţi încheietura cu pansament elastic şi rămâneţi imobilizat cel puţin 24 de ore. După aceea puteţi trata cu comprese calde pentru a îmbunătăţi circulaţia în zona afectată.
Arsuri cutanate: în cazul arsurilor superficiale se dezinfectează leziunea cu geluri sau unguente antiseptice şi se aplică un pansament steril. Nu trebuie să aplicaţi gheaţă, spirt, cartofi sau comprese cu apă rece direct pe arsură deoarece pot accentua starea de şoc termic. Dacă apar dureri, puteţi lua calmante uzuale. Pentru arsurile grave, bolnavul trebuie dus de urgenţă la doctor.
Executarea manevrei Heimlich
Salvatorul se va plasa în spatele persoanei care se sufocă şi îşi va fixa unul dintre picioare între membrele inferioare ale victimei, apoi va aplica un pumn pe abdomenul victimei, central, deasupra ombilicului, sub stern. Salavatorul va apuca pumnul strâns cu cealaltă mână şi va împinge abdomenul, lăsându-se spre spate şi trăgând concomitent rapid în sus, cu forţă, încât tălpile celuilalt să se ridice puţin de la sol. Compresia puternică asupra diafragmei va determina plămânii să expulzeze aerul rămas, obstacolul fiind împins spre exterior. Dacă obiectul nu a ieşit din prima, se repetă procedura până la reuşită sau până când victima leşină. O persoană îşi poate aplica şi singură manevra Heimlich sau se poate apleca peste spătarul unui scaun, presând ritmic, puternic şi brusc diafragmul, până când corpul străin iese.
Dacă asfixia a dus la pierderea cunoştinţei, se aşează persoana pe sol şi până la sosirea ambulanţei se face resuscitare cardiopulmonară, incluzând compresiunile la nivelul pieptului. De fiecare dată când căile respiratorii sunt deschise, se verifică dacă obiectul străin a ajuns în gură sau în gât, eventualitate în care se extrage.
Dacă victima este un sugar se aşează pruncul cu faţa în jos pe antebraţ susţinându-i capul cu palma de la aceeaşi mână, astfel încât să fie mai jos decât pieptul. Gura bebeluşului trebuie să fie liberă, plasată între degete, iar gâtul nerăsucit.
Se aplică pe spatele bebeluşului, între omoplaţi, patru-cinci lovituri ferme cu palma deschisă. Dacă obiectul nu a ieşit, se întoarce copilul cu faţa în sus, menţinându-i în pemanenţă capul, poziţionându-se pe pulpele strânse ale salvatorului. Se aplică inelarul şi mijlociul imediat sub stern şi se apasă de cinci ori acţionând scurt de jos în sus. Dacă obiectul străin poate fi observat în gură trebuie extras delicat, cu degetele. Dacă în ciuda acestor manevre, obiectul nu a ieşit trebuie chemată ambulanţa şi continuată resuscitarea.
Leziuni: în cazul zgârieturilor este foarte important ca zona să fie spălată bine cu apă călduţă şi săpun, fără detergenţi iritanţi. Antisepticele locale colorate ca iodul sau spirtul nu se pun direct pe rană, ci în jurul ei. După curăţare se acoperă rana cu un tifon steril care să protejeze de bacterii şi de soare. Evitaţi pansamentele adezive şi vata, care provoacă dureri şi chiar ruperea crustei când sunt îndepărtate. Schimbaţi pansamentul o dată pe zi şi nu îndepărtaţi coaja formată.
Pentru regenerarea pielii şi evitarea cicatricilor masaţi leziunea imediat ce durerile au cedat, urmaţi o cură cu apă termală şi fiţi răbdători pentru că abia după 7-8 luni cicatricea devine mai discretă.
Horoscop rune 4-10 noiembrie 2024. Săptămâna următoare promite să fie una intensă pentru toate zodiile,…
Un medic din Singapore trage un semnal de alarmă cu privire la consumul de cartofi…
La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…
Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…
Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…
Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…