Din cuprinsul articolului
Învata de la nutriționist cum sa prepari o salată de vinete dietetică
Salata de vinete este aliment-campion în diete, un preparat ideal pentru micul dejun sau chiar pentru o cină. Dar cum facem să nu transformăm o banală salată de vinete într-o maioneză?
„Dincolo de calitățile ei nutritive (apă, fibre, minerale și vitamine din grupul B), vânăta are o proprietate aparte: absoarbe grăsimea ca un burete. Și mai e un amănunt de care trebuie ținut cont: vinetele nu pot fi consumate crude! Tratamentul termic are rolul nu numai de a le schimba consistența, dar neutralizează și solanina, o substanță toxică ce poate da indigestie.
Prin urmare, vinetele se gătesc: fie coapte direct în flacără sau pe plită/grătar, fie băgate la cuptor, fie ca ingredient în nenumărate preparate culinare: tocăniță, zacuscă, ghiveci, musaca, sau umplute cu orez, ciuperci, carne etc.
Un lucru trebuie subliniat: 100 g vinete au sub 30 cal, iar o lingură de ulei 100 cal (indiferent de ulei).
Deci cum facem să nu transformăm o banală salată de vinete într-o maioneză? Pentru că asta devine atunci când încorporăm în ea jumătate de sticlă de ulei!”, spune medicul nutriționist al vedetelor.
O porție de vinete poate furniza cel puțin 5% din necesarul zilnic al unei persoane de fibre, cupru, mangan, B-6 și tiamină. De asemenea, conține și alte vitamine și minerale. În plus, vinetele sunt o sursă de compuși fenolici care acționează ca antioxidanți.
Antioxidanții sunt molecule care ajută organismul să elimine radicalii liberi – molecule instabile care pot deteriora celulele dacă se acumulează în cantități mari. Alimentele care conțin antioxidanți pot ajuta la prevenirea unei serii de boli.
Printre antioxidanții din vinete se numără antocianii, inclusiv nasunina, luteina și zeaxantina.
Vinetele sunt benefice pentru sănătatea inimii sau reglarea colesterolului, dar scade și riscul de apariție a cancerului și îmbunătățește funcțiile cognitive. În plus, ajută la o bună funcționare a ficatului, datorită antioxidanților care ajută la eliminarea toxinelor din organism, potrivit Capital.
Ingrediente:
Mod de preparare:
Coace vinetele si lasă-le la racit. Între timp, toaca ceapa cât mai mărunt și adaugă peste aceasta apa clocotota. Lasă-o la înăbușit timp de cinci minute, apoi strecoar-o. Preparata astfel, cepa nu provoacă dureri, arsuri sau disconfort gastric persoanelor sensibile.
Toaca vinetele mărunt și apoi, încorporează treptat uleiul și zeama de lămâie.
Stoarce ceapa strecurata de apa, în prealabil și adaug-o peste vinete. Amesteca bine și asezonează cu sare după gust.
Servește salata de vinete dietetica rece, de la frigider, alaturi de legume crude precum ardei gras, roșii, salata și/sau castraveți.
După moartea lui Silviu Prigoană, Adriana Bahmuţeanu a cerut emiterea unei ordonanţe preşedinţiale prin care…
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, crede că goana după căutarea în cadru legal a situaţiilor care…
În 2025, anumite semne zodiacale vor fi mai favorizate decât altele, având parte de un…
Un studiu realizat de un grup de cercetători chinezi sugerează că utilizarea reţelelor sociale ar…
Potrivit studiilor, condiţiile meteorologice influențează în mod direct sănătatea oaselor și a mușchilor, însă nu…
O vizită de trei minute la toaletă cu telefonul mobil se poate transforma cu ușurință…