Din cuprinsul articolului
Cancerul de sân este doilea tip de cancer cel mai frecvent diagnosticat la nivel mondial. În ceea ce priveste femeile, cancerul mamar este cel mai frecvent tip de cancer, rata de mortalitate situându-l pe locul doi după cancerul de plămân.
Dacă ați fost diagnosticată cu cancer de sân și vrei să știi mai multe despre ce se întâmplă în continuare, medicul oncolog este cel care îți poate oferii informații despre această maladie.
Există șase întrebări pe care fiecare femeie nou diagnosticată cu cancer de sân ar trebui să i le adreseze oncologului său, potrivit lui David A. Riseberg, MD, șef al secției de oncologie medicală și hematologie la Mercy Medical Center din Baltimore:
1. Care este stadiul meu și ce înseamnă asta?
Stadiile cancerului de sân sunt folosite pentru a determina amploarea cancerului dumneavoastră, sau cât de mult a crescut și s-a răspândit.
„Stadiul cancerului dumneavoastră este asociat cu cât de avansată este boala, iar acest lucru poate fi corelat cu prognosticul, riscul de recidivă și riscul de deces”, spune Riseberg.
Să știți mai multe despre șansele ca cancerul să revină și despre cât de multe beneficii aveți șanse să obțineți de la fiecare tratament poate fi de ajutor pentru a decide asupra unui plan împreună cu echipa de îngrijire.
2. Ce trebuie să știu despre hormoni și receptorii HER2?
„Receptorii sunt importanți, atât pentru a ajuta la discuțiile despre prognostic, cât și pentru a oferi informații despre cât de agresiv este cancerul, precum și despre opțiunile specifice de tratament. Unele femei sunt pozitive la receptorii hormonali, iar unele femei sunt pozitive la receptorii HER2”, spune Riseberg.
Celulele cancerului de sân sunt receptoare hormonale pozitive atunci când au receptori de estrogen și/sau receptori de progesteron. Dacă cancerul dumneavoastră este receptor hormonal pozitiv, puteți beneficia de medicamente de terapie antihormonală care scad hormonii care alimentează creșterea cancerului.
Celulele de cancer mamar sunt HER2-pozitive dacă au niveluri mai mari decât cele normale ale unei proteine numite HER2. Dacă cancerul dumneavoastră este HER2-pozitiv, este mai probabil să crească și să se răspândească. Pe de altă parte, cancerele HER2-pozitive răspund bine la medicamentele țintite împotriva cancerului, potrivit webmd.com.
3. Care sunt opțiunile mele chirurgicale?
Puteți fi candidată pentru a vi se îndepărta doar o porțiune din sân, ceea ce reprezintă o lumpectomie, sau o mastectomie, în care se îndepărtează întregul sân.
„În cazurile de mastectomie, există o serie de opțiuni diferite de chirurgie plastică reconstructivă, care ar putea implica fie plasarea unui implant, fie mutarea unei părți din propriul țesut pentru a face un nou sân”, spune Riseberg.
Intervenția chirurgicală poate îndepărta o întreagă tumoare din sân și este adesea efectuată în stadiile I, II și III, împreună cu alte tratamente. În cazul în care cancerul s-a răspândit dincolo de țesutul mamar și de ganglionii limfatici, este probabil ca intervenția chirurgicală să nu vă vindece cancerul de sân, dar poate fi totuși utilă pentru a încetini răspândirea cancerului și pentru a ameliora simptomele acestuia.
4. Ar fi util un test genomic pentru a decide cu privire la necesitatea chimioterapiei?
Există mai multe teste de expresie genetică a cancerului de sân – cum ar fi Oncotype DX, MammaPrint și Prosigna – care pot fi utilizate pentru a afla mai multe despre cancerul dumneavoastră și pentru a vă personaliza tratamentul. Testul care este utilizat depinde de tipul și stadiul cancerului dumneavoastră.
În cadrul fiecăruia dintre aceste teste, sunt analizate tiparele genelor dumneavoastră, iar rezultatele pot ajuta la prezicerea probabilității de reapariție a cancerului dumneavoastră. Acest lucru vă ajută pe dumneavoastră și pe echipa dumneavoastră de îngrijire să stabiliți dacă chimioterapia după operație este o idee bună. Dacă rezultatele indică faptul că aveți un risc scăzut, este posibil ca chimioterapia să nu fie de ajutor.
„Pentru teste, se ia o biopsie și se trimite la un laborator care poate efectua testele specifice pe baza expresiei genetice”, spune Riseberg.
5. Există studii clinice disponibile pentru mine?
Studiile clinice studiază oamenii și efectele tratamentului și este locul în care se găsesc în fiecare zi tratamente noi și mai bune.
„Verificați dacă există un studiu de cercetare la instituția dvs. care ar putea oferi un tratament cu potențial de a fi mai benefic decât tratamentul standard. Acest lucru permite, de asemenea, ca o femeie să participe la marșul continuu spre îmbunătățirea rezultatelor, pe care nu îl putem realiza fără participarea la studii clinice”, spune Riseberg.
Pentru a găsi studiile actuale privind cancerul de sân, puteți vizita, de asemenea, Institutul Național de Cancer.
6. Ce pot face în afară de tratamentul recomandat pentru a mă ajuta?
Riseberg recomandă aceste modificări ale stilului de viață:
În plus, opțiunile de îngrijire integrată ajută la echilibrarea nevoilor dumneavoastră fizice, mentale și emoționale. Acestea pot contribui la diminuarea simptomelor de cancer și a efectelor secundare ale tratamentului, făcând fiecare zi un pic mai luminoasă.
Aflarea mai multor informații vă poate ajuta să depășiți unele dintre îngrijorările și temerile care vin odată cu un diagnostic de cancer. Echipa dumneavoastră medicală vă va sprijini și vă va ajuta să înțelegeți prognosticul și posibilele opțiuni de tratament. A pune întrebări și a discuta deschis cu medicul dumneavoastră este un prim pas esențial pe drumul spre sănătate.
Pietrele la rinichi, cunoscute si sub denumirile de calculi renali sau litiază renală/urolitiază, sunt mici formaţiuni compuse…
După moartea lui Silviu Prigoană, Adriana Bahmuţeanu a cerut emiterea unei ordonanţe preşedinţiale prin care…
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, crede că goana după căutarea în cadru legal a situaţiilor care…
În 2025, anumite semne zodiacale vor fi mai favorizate decât altele, având parte de un…
Un studiu realizat de un grup de cercetători chinezi sugerează că utilizarea reţelelor sociale ar…
Potrivit studiilor, condiţiile meteorologice influențează în mod direct sănătatea oaselor și a mușchilor, însă nu…