Secretul pentru a ne provoca micuții este să nu le punem întrebări limitative, ci tot timpul să găsim o formulă ca ei să poată dezvolta, nu întrebări la care să existe varianta de răspuns monosilabic, da sau nu.
Încearcă să-i adresezi întrebări cu final deschis, care să permită conversației să continue. Adesea, cei mici nu se pricep să ofere detalii, așa că ajută-l cu întrebări ajutătoare sau complementare.
Introdu o informație în întrebare, de genul: “Știu că în clasă (sau în grupă) au venit colegi noi. Ce părere ai despre ei? Cum sunt, cum s-au integrat?
Ideal este ca răspunsul să nu fie indus, concluziile trebuie să îi aparțină, să explice cu adevărat ce simte vizavi de o situație petrecută la școală sau grădiniță. Mai mult, întrebarea părintelui trebuie să aibă o conotație pozitivă, întrucât întrebările cu conotație negativă pot determina determina refuzul de a conversa. Potrivit site-ului totuldespremame.ro, există întrebări pe care trebuie să le evităm și altele pe care le putem folosi drept model.
Întrebări de evitat:
Întrebări cu final deschis, de preferat:
Încurajează conversația adresându-i celui mic întrebări cât mai variate, care să-i suscite interesul. El va fi dornic să vorbească, iar tu vei afla mai multe despre stările emoționale prin care trece cât timp e la grădiniță sau la școală.
Înconjurată de mister și teamă, vrăjitoria sau magia neagră a fascinat și a îngrozit culturi…
De data aceasta, meteorologii ANM au avut dreptate și, efectiv, de miercuri seara condițiile meteorologice…
Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…
Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…
Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…
Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…