Intoxicația cu ouă: semne de alarmă că ești în pericol

Intoxicația cu ouă. Chiar dacă ouăle sunt incredibil de hrănitoare și versatile, ele pot fi, de asemenea, o sursă de toxiinfecții alimentare atunci când sunt consumate crude sau prea puțin gătite.

Acest lucru se datorează faptului că ouăle pot transporta bacterii Salmonella, care pot contamina atât coaja de ou, cât și interiorul oului.

În ciuda acestui fapt, în fiecare an, ouăle contaminate cu Salmonella cauzează aproximativ 79.000 de cazuri de intoxicații alimentare și 30 de decese, potrivit Administrației SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA).

Pentru a vă reduce riscul, nu consumați ouă cu coaja crăpată sau murdară. De asemenea, gătiți ouăle, de fiecare dată, înainte de a le consuma.

Simptome unei intoxocații alimentare

  • dureri abdominale,
  • diaree
  • dureri de cap
  • vărsături
  • stare generală proastă,
  • febră,
  • frisoane,
  • slăbiciune și oboseală,
  • greață,
  • dureri musculare.

În plus, proteinele din albuşul de ou pot cauza alergii, motiv pentru care trebuie evitate de către persoanele sensibile, mai ales de copiii foarte mici. Ei ar trebui să se ferească de acest aliment.

Cine trebuie să consume ouă cu prudență

Printre cei care nu trebuie să consume multe ouă sunt şi cei cu intoleranţă (ce poate fi temporară) la acest produs.

„Persoanele care au intoleranţă la ouă nu trebuie să mănânce în exces pentru că vor face urticarie. Dacă, de obicei, exces înseamnă două ouă pe zi”, explică Ioana Pedestru, medic primar ORL cu competenţă pe alergologie.

Ouăle trebuie consumate cu prudenţă şi de cei care suferă de boli renale, gută sau hepatită. La aceste persoane, ouăle şi carnea duc la un aport excesiv de proteine, care creşte ureea sau creatinina. La cei cu ciroză hepatică, un consum ridicat de proteine cauzează encefalopatie.

De asemenea, un studiu realizat de cercetătorii de la Brigham and Woman’s Hospital, SUA, arată că ouăle sunt periculoase şi pentru diabetici. „Cu cât consumă mai multe ouă, cu atât riscul de a muri este mai mare“, afirmă Luc Djousse, epidemiolog la Brigham and Woman’s Hospital. Vârstnicii cu un nivel mare al colesterolului trebuie să consume cât mai puţine ouă sau chiar deloc, iar cei sănătoşi pot mânca două-trei ouă fierte pe săptămână.

Recent Posts

Ei sunt pensionarii care primesc în plus 50% din pensia totală, de la 1 ianuarie 2025

Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…

7 minute ago

Anxietatea e problemă tot mai întâlnită! Preia controlul cu 5-HTP

Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…

37 de minute ago

Care sunt riscurile anesteziei epidurale și ce alternative există

Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…

o oră ago

Zodiile care termină anul 2024 în forță. Află cine sunt favoritele astrelor și ce le rezervă viitorul!

Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…

2 ore ago

Oameni cu abilități excepționale care sfidează limitele umane. Ei fac imposibilul să pară posibil

În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…

2 ore ago

Beneficiile postului pentru sănătatea fizică și psihică. Ce îmbunătățiri apar în minte și în trup

Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…

3 ore ago

Citeste si: