Intoxicația cu ouă. Când apare și care sunt semnele de alarmă

Intoxicația cu ouă. Chiar dacă ouăle sunt incredibil de hrănitoare și versatile, ele pot fi, de asemenea, o sursă de toxiinfecții alimentare atunci când sunt consumate crude sau prea puțin gătite.

Acest lucru se datorează faptului că ouăle pot transporta bacterii Salmonella, care pot contamina atât coaja de ou, cât și interiorul oului.

În ciuda acestui fapt, în fiecare an, ouăle contaminate cu Salmonella cauzează aproximativ 79.000 de cazuri de intoxicații alimentare și 30 de decese, potrivit Administrației SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA).

Pentru a vă reduce riscul, nu consumați ouă cu coaja crăpată sau murdară. De asemenea, gătiți ouăle, de fiecare dată, înainte de a le consuma.

Simptome unei intoxocații alimentare

  • dureri abdominale,
  • diaree
  • dureri de cap
  • vărsături
  • stare generală proastă,
  • febră,
  • frisoane,
  • slăbiciune și oboseală,
  • greață,
  • dureri musculare.

În plus, proteinele din albuşul de ou pot cauza alergii, motiv pentru care trebuie evitate de către persoanele sensibile, mai ales de copiii foarte mici. Ei ar trebui să se ferească de acest aliment.

Cine trebuie să consume ouă cu prudență

Printre cei care nu trebuie să consume multe ouă sunt şi cei cu intoleranţă (ce poate fi temporară) la acest produs.

„Persoanele care au intoleranţă la ouă nu trebuie să mănânce în exces pentru că vor face urticarie. Dacă, de obicei, exces înseamnă două ouă pe zi”, explică Ioana Pedestru, medic primar ORL cu competenţă pe alergologie.

Ouăle trebuie consumate cu prudenţă şi de cei care suferă de boli renale, gută sau hepatită. La aceste persoane, ouăle şi carnea duc la un aport excesiv de proteine, care creşte ureea sau creatinina. La cei cu ciroză hepatică, un consum ridicat de proteine cauzează encefalopatie.

De asemenea, un studiu realizat de cercetătorii de la Brigham and Woman’s Hospital, SUA, arată că ouăle sunt periculoase şi pentru diabetici. „Cu cât consumă mai multe ouă, cu atât riscul de a muri este mai mare“, afirmă Luc Djousse, epidemiolog la Brigham and Woman’s Hospital. Vârstnicii cu un nivel mare al colesterolului trebuie să consume cât mai puţine ouă sau chiar deloc, iar cei sănătoşi pot mânca două-trei ouă fierte pe săptămână.

Recent Posts

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

3 ore ago

Profețiile catastrofale ale lui Nostradamus care se vor împlini până la sfârșitul anului 2024

Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…

4 ore ago

Horoscop 22 noiembrie 2024. Dezastru pentru o zodie azi: Posibil eșec

Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…

4 ore ago

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…

5 ore ago

Ce se întâmplă dacă faceți baie fierbinte în fiecare zi? Efecte nebănuite

Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…

5 ore ago

Zodii lovite de noroc până la final de an. Au șanse uriașe să câștige la LOTO

Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…

5 ore ago

Citeste si: